Annons

Daglig terror

Ledare • Publicerad 8 mars 2008

För två år sedan lämnade Israel Gaza; det var en gest av försoning, en fredsinvit. Denna välvilja har Israel fått betala dyrt. Terrororganisationen Hamas tog den politiska makten över den lilla landremsan vars yta är nästan exakt en fjärdedel av Ölands med en befolkning på 1.5 miljoner invånare.

Sedan dess har 2 500 Kassamraketer regnat ner över de intilliggande israeliska städerna och gjort livet i dessa outhärdligt. Kassamraketerna är visserligen primitiva, men dödliga och de skapar fruktan. Raketerna riktar sig inte mot militära mål utan mot civilbefolkningen; nästan aldrig läser man i svenska media om dessa dödliga raketsvärmar. Det senaste terrordådet mot Israel utfördes på torsdagen då beväpnade terrorister stormade en skola i Jerusalem; de tog sig in i matsalen där automatvapnen tömdes rakt in bland eleverna - åtta döda och elva skadade. Massakern firades med dans på gatorna i Gaza.

Annons

När Israel svarar på terroristattackerna kallas det oproportionerligt våld och kriget betecknas som assymetriskt - detta betyder egentligen på enkel svenska, att terroristerna gömmer sig bland civilbefolkningen och använder barn och kvinnor som sköldar. Israel är en suverän stat vars främsta uppgift det är att skydda sina medborgare. Inget land i världen kan tillåta ett raketregn över sina städer avfyrade av ett gäng mördare.

Vi vet att Hamas samarbetar med Al Qaida och Usama bin Laden och finansieras därifrån - de båda organisationerna har samma mål och detta finns klart uttalat i den sjunde artikeln i Hamas politiska program: ”…Domedagen kommer inte förrän muslimerna nerkämpar och dödar judarna, förrän judarna gömmer sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden kommer att ropa: Oh, muslimer! Det gömmer sig en jude bakom mig, kom och döda honom!” Detta är vad Israel står inför, detta är vad Israel dagligen möter - det är skrämmande och illavarslande, att vi inte alla mangrant och över de politiska skiljelinjerna i Sverige kan enas om att vi står bakom och försvarar Israel, den enda demokratin i Mellanöstern.

Inte heller EU stöder Israel utan säger, att när Israel försöker freda sig strider det mot internationell lag; Carl Bildt manar Israel ”att inleda en dialog” med terroristerna. Gärna utplåning, men först en rejäl dialog med banemännen. Det tycks vara rekommendationen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons