Annons

Dagens heta ämnen

Ledare • Publicerad 13 december 2007

Ni missade väl inte artikeln i tisdagens Ölandsbladet om Astrid Lindgrens svåra år, om den uppslitande skilsmässoprocessen i det lilla Vimmerby och hur hon for till Danmark för att föda sitt barn i lönndom; och där, i Danmark, tvingades hon lämna sitt barn under flera år.

Detta var undersökande och grävande journalistik av yppersta märke i små tidningar som Vimmerby Tidning och Ölandsbladet. Man kan inte förstå Astrids författarskap utan att ha dessa svåra år som bakgrund; hon kom över sitt trauma och blev den Astrid vi känner och älskar, varm, glad och generös  och med en stor portion småländsk  humor. Och, dessbättre, Vimmerbyredaktörn som ställde henne med barn, Blomgren, var också en anständig karl och han gjorde rätt för sig.

Annons

VILDSVINENfinns det inte plats för i ett modernt jordbrukslandskap som Öland, det förstår var och en. Har verkligen några helt stolliga oländska jägare smugglat vildsvinen till Öland i en hästtransport? vilket påstås.

ÖTAB, är det någon på denna avlånga ö som begriper hur den enkla (och roliga) uppgiften att marknadsföra Öland som turistmål kan förvandlas till denna makalösa organisatoriska röra. Nu när ”Den vite riddaren” kastat sig in i debattenha vi nått en nivå från vilken det endast kan tas ett enda beslut: Lägg ner Ötab, börja om med något nytt. Så här kan vi ju inte ha det.

FANERDUNhar lagts på is, pengar saknas. Kommunalrådet Johan Persson (s) slår i dag tillbaka mot sina belackare. Det är ju något underligt att han står som ensam undertecknare av skrivelsen när hela kommunstyrelsen utan reservationer har varit med om alla Fanerdunbesluten. Ta inte på dig hela skulden för det som skett, Johan – om det hade gått bra hade du fått tränga dig fram bland alla som velat ta åt sig äran.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons