Annons

Cronan-museum bortglömt

Ledare • Publicerad 24 januari 2008

I senaste numret av tidskriften Havsutsikt skriver Cronan-undersökningarnas styresman Lars Einarsson en artikel om undersökningarna på havsbotten utanför Hulterstad, vilka pågått i 25 år! Av artikeln framgår att på Cronan-fronten är det inte mycket nytt.

28 000 föremål är bärgade, blott en bråkdel kan exponeras – var är alla andra, skulle de inte kunna ställas ut på Öland? För några år sedan fanns ett konstruktivt förslag om ett Cronan-museum i Hulterstad, förlagt strax väster om landsvägen norr om kyrkan. Det fanns ritningar framtagna på ett enkelt, ganska billigt men arkitektoniskt anslående museum, som vänder sig ut mot havet, mot olycksplatsen. Vart tog alla dessa fina planer vägen? Är alltihopa nerfallet i glömskans brunn?

Annons

Stora Cronan har, som denna tidning påpekat åtskilliga gånger, ingenting med Kalmar att göra. På Öland hör detta olycksaliga örlogsskepp hemma: Öländska båtsmän hade byggt Cronan, de bemannade henne och de sjönk med henne i hundratal; på Hulterstads kyrkogård är många begravna och om det finns en plats för ett Cronan-museum så är det på sydöstra Öland.

ÖTAB

I en artikel i tisdagens Ölandsbladet presenterades det preliminära bokslutet för Ölands Turist AB. Trots kommunalt stöd på sju miljoner blir det en halv miljon kronor i förlust. Har inte Ötab en budget att hålla sig till? Kan det fortsätta så här? I det privata näringslivet har en företagsledning som inte håller budget förverkat sitt förtroende hos ägarna.

STRANDSKATA

I går siktades en strandskata på södra Öland. Grågässen är kvar liksom sångsvanarna. Skarvarna fiskar i Kalmarsund. Nån har hittat en blåsippa och när solen lyser, vilket sker sällan, glittar alvarets vattensamlingar som tusen diamanter.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons