Annons

Centerns nya kurs

Ledare • Publicerad 20 april 2006

Det händer nya spännande saker inom centern; en ny, mer realistisk kurs håller på att stakas ut. Det gäller kärnkraften och det gäller jobben, särskilt för de unga. Det är en ny ton, en ny optimism.

Den som går förbi centerns partilokaler i Kalmar, alldeles intill KLS, finner att vandalerna på väggen sprejat ordet ”LAS”, som om denna förkortning vore en skamfläck som kunde klistras på centern. Inget kan vara mer fel.

Annons

Vad centern föreslagit när ingenting annat fungerat och kunnat ge de unga jobb är att de stenhårda arbetsmarknadsreglerna lättas upp lite så att ungdomarna får in en fot på företagen. Det är bra för företagen och för de unga. Företag med ålderstigen arbetskraft riskerar att stelna, unga, glada människor med stor arbetslust måste in i företagen, för allas vår skull.

Att centerledaren Maud Olofsson tvingas ha livvaktsskydd dygnet runt för ett sådant förslag är visserligen obehagligt, men kan väl ändå i slutändan betraktas som en hedersutmärkelse, hon vågar utmana och sätta ifråga sådant som inte fungerar, gammal bråte som är i vägen för ungdomen.

Ingen med sina sinnen i fullt behåll kan väl tro att en modern arbetsgivare anställer en ung människa bara för nöjet att sedan få sparka henne efter två år - finns det minsta möjlighet att behålla den unge så undersöks detta in i detalj av företaget. En mix av unga och äldre, män och kvinnor och folk av alla de sorter gör företaget dynamiskt och framgångsrikt; tvångsregler får företagen att förtvina och facklig byråkrati driver oss alla mot sotdöden.

Fakta: I dag står 22 procent av de unga utanför arbetsmarknaden i Sverige. Ökningen är dramatisk. Att då komma dragandes med 1 000 plusjobb för unga som socialdemokraterna gör är direkt skamligt och utmanande.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons