Annons

Centern är mest på hugget

Ledare • Publicerad 6 januari 2006

Låt oss för en gångs skull tala väl om ett politiskt parti, centern. Per T Ohlsson, påläst politisk analytiker i Sydsvenskan, har utnämnt centern till det mest spännande politiska partiet, och det parti som omprövar ståndpunkter och kommer med politiska nyheter. Det är också ett av de mest småföretagsvänliga partierna, framgår det av Företagarnas undersökning.

Det är framförallt inom ungdomsförbundet som förnyelsen går snabbt; förra året lanserades tanken på platt skatt och CUF:arnas ordförande Fredrick Federly sände chockvågor genom partiet med en förbehållslös och helt fördomsfri inställning till kärnkraften, en fastlåst fråga, en evig plåga sedan 1976, som skrämt bort många naturliga centersympatisörer, vilka inte trivs hos moderaterna, folkpartiet eller kristdemokraterna.

Annons

Den öppna hållningen till kärnkraften kan leda fram till en uppgörelse före valet i kärnkraftfrågan inom den borgerliga alliansen, vilket skulle ställa socialdemokraterna ensamma tillsammans med två extremistpartier.

Förhoppningsvis inser centern snart att en energipolitik som innebär förslösande av 12 miljarder genom nedläggning av trygga och säkra Barsebäck samtidigt som vi importerar kärnkraft från Ignalina inte är en rationell politik; den är huvudlös, vettlös och ovärdig tänkande varelser.

Även i den nationella ödesfrågan om hur landet skall styras i framtiden: regioner, regionparlament, landsting eller inte landsting och kommunernas ställning är centern det enda parti som för en klar ideologiska debatt; alldeles nyligen publicerades en genomarbetad debattartikel ämnet av Stig Davidsson, Anders Åkesson m fl. Det centrala i centerns position är att kommunernas ställning skall stärkas, ja, inte nog med det, kommunernas fria ställning och deras självbestämmande bör grundlagfästas. Rätt så. Kommunerna är den svenska nationens fundament; däri ligger landets historia sammanfattad med början i socknarna.

Fotnot: Lennart Beijer, v, från Hultsfred är den mest företagsvänliga vänsterpartisten och bland s-ledamöterna i riksdagen kommer Agneta Ringman, Öland, på åttonde plats, enligt Företagarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons