Annons

C-tyskan slogs av manikyr

Ledare • Publicerad 21 februari 2007

I den öländska bekantskapskretsen finns en ung begåvad tjej, som förra året gick ut gymnasiet i Kalmar med toppbetyg, men hon gjorde ett grovt taktiskt tillvalsfel under sina studier: hon läste C-tyska och tog den svåra mattekursen.

Andra elever valde ämnen av hobbykaraktär som vinkunskap, dans, manikyr, Varför gör det så ont i min själ och annat nonsens, enkla kurser som man bara slinker igenom med höga betyg i näven efteråt. Men. De har samma meritvärde vid högskoleintagningen som C-tyskan och den svåra matematiken. Den unga begåvade tjejen såg sig alltså utkonkurrerad både på läkarlinjen och juristlinjen av kamrater som läst trivselämnet manikyr när hon satt och slet med svåra tyskan.

Annons

Alla inser att de politiker som åstadkommit detta meritsystem, främst socialdemokraterna, inte kan ha haft ”alla hästarna inne i hagen” när reformen genomfördes, inte ens när dessa meritstollerier ställdes under debatt ändrade s-regeringen antagningssystemet. På DN Debatt i går aviserade så äntligen skolminister Lars Leijonborg en snabb förändring. Svåra ämnen skall uppvärderas och nonsens inte ge någonting i merithänseende.

Hur gick det då för vår begåvade unga tjej? Jo, hon läste upp en del ämnen på Komvux och kom in på juristlinjen i Lund, men till läkarlinjen räckte inte poängen, då borde hon ha läst manikyr så hade hon kommit in. Hon förlorade emellertid ett och ett års högre studier av sitt unga liv på dessa socialdemokratiska meritstolligheter.

CITAT:

”I Finland får eleverna betyg under hela sin skolgång. Från årskurs tre i lågstadiet gäller vitsord i form av siffror, före det ges skriftliga bedömningar. Ända fram till gymnasiet utfärdas betyg i flit, ordning och uppmärksamhet. Elevens allmänna beteende värderas och sänkta betyg på uppförandekolumnerna är rejäla larmsignaler till föräldrarna.”Yrsa Stenius i Aftonbladet under rubriken Lugn och ro, god ordning i finska skolor

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons