Annons

Bilhistoria som går i graven i Borgholm

Signalerna har funnits – men det kom ändå som en smärre chock under torsdagen när Liljas Bil meddelade att man lägger ner i Borgholm.
Publicerad 10 oktober 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det går snabbt utför.

Föra året skrev Ölandsbladet om de stora planerna som Liljas hade på att flytta hela anläggningen till Triangeln. Då andades företaget framtidstro och flytten skulle innebära ett lyft för Triangeln samtidigt som det kunde bli fler bostäder i centrum på den plats där verkstaden och bilförsäljningen håller till.

Annons

I september i år kom nya besked om att satsningen inte skulle bli av. Man ”drog i handbromsen” och skulle fortsätta på nuvarande plats istället.

En månad senare kom då chockbeskedet: Liljas lägger ner i Borgholm.

Det blev inte bara ett drag med handbromsen. Det blev en tvärnit och punktering på samma gång. En nedåtgående marknad anges som främsta skälet till att man väljer att lämna Borgholm.

Beskedet från Liljas drabbar många anställda hårt. Beskedet från Liljas drabbar hela staden Borgholm hårt.

För det är ett stycke bilhistoria som försvinner från Borgholm.

På Liljas hemsida kan man läsa:

”Liljas grundades 1928 och är ett av landets äldsta bilhandelsföretag”.

Var grundades företaget då? Jo, i Borgholm.

År 1928 startade Gösta Lilja Automobilcentralen. En ny verkstad byggdes 1945 och i de lokalerna håller man fortfarande till.

Gösta Lilja var chef för bolaget fram till sin pensionering 1965, då dottern Britt Lilja-Hallberg tog över, 1991 sålde familjen verksamheten.

Annons

När Liljas stänger portarna den 20 december är det en historiskt tråkig dag för Borgholm.

I över 90 år har företaget funnits i staden och setts som en självklar del av det lokala näringslivet. Det känns extra tråkigt att nuvarande företagsledning väljer att lämna den plats där allt föddes. Men historien tycks inte vara mycket värd för företaget som koncentrerar allt mer av sin verksamhet till Kalmar.

Många bilägare på norra Öland lär nu anlita andra bilverkstäder på närmare håll än Kalmar när de ska ha service på sin bil. Förhoppningsvis kan några av de anställda få jobb på andra verkstäder, förhoppningsvis kan några få jobb inom Liljas på andra orter.

Det kommer att kännas tomt när man färdas Storgatan ner i Borgholm när Liljas tagit ner skylten den 20 december.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons