Annons

Bevara Borgholms stadshus

Ledare • Publicerad 30 januari 2006

Gå till Borgholms torg en tidig morgon innan bilarna hunnit rada upp sig; ställ er mitt på torget och titta bort mot arkitekten Gösta Gerdsiös vackra Stadshus (1942): det första du ser är trapporna upp mot Stadshuset, sedan den med Ölandssten satta ytan framför huset med dess Källströmskulptur (flickan), damm och vattensprutande fiskar i hörnen. Lyft sedan blicken upp mot huset: du ser en klassiskt ren fasad, två vackra omramade portar, många fönster på rad, en stor centralt markerad fyrkant, som är tingssalen, allt är stilrent, väl genomtänkt och vad du betraktar är i själva verket ett stycke originalarkitektur på svensk botten i form av en mycket stram och klassisk funktionalism - arkitekten Gerdsiös Stadshus är ett konstverk.

Kladdar man dit mer färg på ett konstverk, har inte konstnären en upphovsrätt och är man inte rädd om ett konstverk eftersom det är värdefullt på grund av sin originalitet?

Annons

Gösta Gerdsiö är en stor arkitekt i samma tradition som Ghezelius, som också ritat hus på Öland.

Det är inte bara fornminnen dagens generation är satt att förvalta, vi har också ansvar för byggnaderna som uppförts i vår tid.

Ölandsbladet skulle vilja uppmana kommunledningen i Borgholm att tänka efter en gång till innan förstörelseverket igångsätts på Stadshuset.

Och vad säger Borgholmsborna nu när de fått veta vad som håller på att ske?

Även interiört har Stadshuset många detaljer, materiallösningar etc som är värda att bevara.

Det är också märkligt att detta arkitektoniskt unika Stadshus inte är ett byggnadsminne, K-märkt. Är det ett förbiseende, en miss helt enkelt?

Brushanen

Strandskata och brushanar minskar starkt på Öland. Det är EU:s fel alltihop: den vänstra handen vet inte vad den högra gör nämligen. Bidragspolitiken bidrar till överbetade sjömarker på Öland och i vinterområdena för dessa fåglar är EU:s fiskepolitik något av en katastrof.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons