Annons

Besinna ansvaret

Ledare • Publicerad 2 januari 2009

Den turbulens som uppenbart råder inom Skördefesten får inte innebära att alla, inklusive arbetsgivaren, förlorar huvudet, sans och förnuft anbefalles. Vad som föreligger är en preliminär revisionsrapport som kan vara nog så allvarlig; att tidningarna kommenterar den är naturligt, likaså att insändare följer på offentliggörandet, men arbetsgivaren, som är Ölands Kommunalförbund med kommunalrådet Lisbeth Lennartsson som ordförande, är ingen vanlig debattör i en pågående debatt på insändarsidan utan den som bär ansvaret.

Därför är det ganska uppseendeväckande att arbetsgivaren vänder sig mot en enskild anställd i Ölands Skördefest, uppmanar denne offentligt i insändare och artikeluttalanden att gå i pension och att att försvinna ur verksamheten. Så kan man väl inte utöva sitt ansvar som arbetsgivare.

Annons

Förhållandet mellan arbetsgivare och anställd, villkor för avskedande eller annat avslut på en anställning är ingenting som hör hemma i offentligheten eftersom det berör den enskildes integritet.

Vad som skett är ett grovt övertramp, vilket kan resultera i stämningar och krav på skadestånd från facket.

I denna turbulenta sak har Ölandsbladet förklarat tidningens enkla ståndpunkt: Vi vill säkerställa varumärkena Öland och Ölands Skördefest; när Ölands Kommunalförbund rensat bordet, kan och vill tidningen medverka till en fortsatt utveckling av det som blivit ett av Sveriges största folkliga arrangemang.

Det är besynnerligt, att en så rolig tilldragelse som Ölands Skördefest med allt det positiva vi upplevt under tio år och den fantastiska utvecklingen av antalet ankommande kunnat förvandlas till ett sådant trist spektakel att man måste vara bekymrad över hur det skall sluta.

Låt gå all prestige, låt oss samverka för Ölands bästa,

Men man hör nu glunkas här och var: Om Ölandsbladet engagerar sig i den öländska turismen, i Skördefest och annat, då försvinner väl all kritisk journalistik.

Den känner oss bra dåligt, som säger så.

Låt oss påminna om alltings ursprung, Ölands Turistförening, som en gång startades av Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons