Annons

Behåll lugnet i orostider

Ledare • Publicerad 4 maj 2009

Pandemin angår Öland i allra högsta grad. Här pågår forskning vid Ölands Ottenby samt vid Högskolan i Kalmar. Sveriges egna favoritvirusexpert Björn Olsen är forskare vid bland annat Högskolan i Kalmar och flitigt citerad landet över.

Och det är här på ostkanten av Småland som en dokumentärfilm vilken sträcker sig över en tioårsperiod blir till. Filmaren är regissören Staffan Hildebrand. Själv har undertecknad hamnat i en av rollerna tillsammans med överdirektörer på Smittskyddsinstitutet på Krisberedskapsmyndigheten professorer från universitet, statsepidemiologer, landshövding och länsstyrelse i Kalmar, statsepizootolog, Statens veterinärmedicinska anstalt med mera. En journalist från landsortstidning fick nöjet att hamna mitt i världsnyheterna tillsammans med regissören från storstan Staffan Hildebrand.

Annons

”Dokumentation Pandemi” är ett samarbetsprojekt mellan Krisberedskapsmyndigheten och Smittskyddsinstitutet. Myndigheterna har gett Staffan Hildebrand uppdraget att dokumentera hanteringen av fågelinfluensa och annan smittspridning som kan resultera i en pandemi. Under de senaste tre åren har Staffan Hildebrand dokumenterat fågelinfluensa ur ett svenskt perspektiv genom intervjuer med beslutsfattare, nyckelpersoner, experter och privatpersoner. Tanken är att över tid bygga upp ett digitalt filmarkiv för studier, forskning och information kring en kommande pandemi.

Vi träffades i samband med att fågelinfluensan var aktuell för några inspelningar. Senast Hildebrand var här resonerade vi kring spanska sjukan som skördade miljontals offer vid tiden strax före 1920 och hur människor böjde sig för sitt öde vid den tiden. Idag är vi kräsnare. Vi ska bli friska, förväntar oss inte att vi är dödliga, inte ens av en influensa. I början på förra seklet var det inte ovanligt att en familj decimerades, av TBC, av lunginflammationer, av spanska sjukan, penicillinet fanns inte. Man dog också av ”döan”. Det vill säga dödsorsak oklar.

Tiden går och vi glömmer så fort men nu har det blivit aktuellt igen. Svininfluensan är här och det är egentligen från början fel namn på en epidemi. Vi smittas inte av grisar eller griskött utan viruset går från människa till människa. Vi kan bättre kalla den för Nordamerikans influensa.

I Mexiko har människor dött. Det vet vi med säkerhet.

Senaste nytt på influensafronten kan man läsa om på en mängd ställen. Av erfarenhet från förra viruspandemirapporteringen rekommenderas Dagens Nyheters eminenta journalistik på området. Där skriver man bland annat: Det virus som nu sprider sig, H1N1, inte är lika dödligt som spanska sjukan 1918. Kanske är det inte ens farligare än en ”genomsnittsinfluensa”. Det gäller, säger forskarna, att sätta pågående influensa i rätt perspektiv - ”vanlig” influensa dödar i snitt 36.000 amerikaner per år, uppger CDC - den amerikanska motsvarigheten till vårt Smittskyddsinstitut.

Låt oss göra vad som är bäst: Ta det lugnt och kritiskt granska medias rapportering vilket kan skrämma oss lika mycket som det informerar oss.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons