Annons

Bäva månde de etablerade partierna

Ledare • Publicerad 7 februari 2014

Valtemperaturen höjs.

Tre profiler från norra Öland har slagit sig samman och bildat ett nytt parti: ”Framtid Öland”.

Annons

Deras mål: fånga in röster från missnöjda kommunmedborgare på norra Öland som tycker att deras del av världen glömts bort.

En del av missnöjet har inte ens med kommunen att göra. Debatten kring barnhälsovårdens vara eller inte vara i Löttorp var ju en fråga för landstinget.

Men för de boende på norra Öland var det bara ännu ett förslag från makthavare som gick dem emot.

Efter protester lyckades man stoppa nedläggningen denna gång.

På östra Öland finns samma känsla. Inte minst i Runsten, där man känner sig bortglömda och bortvalda av de styrande i Borgholm. Skolnedläggningen var droppen...

I intervjun i torsdagens tidning nämnde Tomas Lind, en av de tre som sitter i interimstyrelsen för det nya partiet, inte bara norra Öland utan också östra Öland.

Bäva månde de etablerade partierna om Framtid Öland kan fånga upp röster inte bara i norr utan också missnöjesröster från östra sidan.

Det finns 35 fullmäktigeplatser att kämpa om.

Centern får mycket kritik från de som är kritiska mot tingens ordning. Inte så konstigt eftersom (C) haft makten så länge.

Samtidigt har man en intern strid, där både Stig Bertilsson (etta på listan) och nuvarande kommunalråd Lisbeth Lennartsson är redo att styra kommunens framtid.

Annons

Hos moderaterna lämnar Eddie Forsman över förstaplatsen inför valet till Marcel van Luijn, som har ett drygt halvår på sig att profilera sig.

Både (C) och (M) har anledning på att fundera kring vad förlorade röster till det nya partiet kan innebära.

Kommer partierna i alliansen att kunna behålla makten? Eller måste man söka stöd från något annat parti?

Vad betyder ett nytt "missnöjesparti” för Per Lublin och Ölandspartiet? Kommer de missnöjda att välja det nya alternativet kontra Lublins etablerade parti?

Sverigedemokraterna har blivit invalda i Borgholms fullmäktige utan att ha några kandidater. Vad betyder ännu ett parti för deras möjlighet att fortsätta nå tillräckligt många röster för att komma in i fullmäktige?

Som det ser ut i dagsläget är det tio partier med egna listor som vill ha kommunmedborgarnas röster den 14 september.

Tio partier. 35 platser.

Höstens val ser ut att bli det mest spännande på länge.

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons