Annons

Bättre äldremat till lägre pris

Ledare • Publicerad 7 november 2013

Borgholms kommuns socialförvaltning kan vara på väg att erbjuda kommunens äldre lagad mat direkt från köket igen.

Nu är det väl i ärlighetens namn inte främst för att det är ett mycket stort önskemål från de äldre i kommunen.

Annons

Men när Borgholms Energi AB nu begär 69 kronor per portion så kan Borgholms kommun, så att säga, förena både nytta och nöje.

Lagad, rykande färsk mat ute hos de äldre kan bli både godare och billigare. Eller borde i varje fall kunna bli det.

Ölandsbladet kommer naturligtvis att följa upp det här ämnet som berör så många människor.

Maten är så oerhört viktig.

Det visar inte minst landstingets undersökningar.

Nu har Kalmar landsting som målsättning att tillaga och servera landets bästa sjukhusmat. Detta till gagn för alla patienter på länets sjukhus, samt till kunder vid sjukhusens restauranger och caféer.

Det har konstaterats att maten har stor betydelse för hur patienterna mår och hur de återhämtar sig efter sjukdomar och skador.

Den nya satsningen gör också att patienterna får större möjligheter att göra individuella val för att kunna påverka sin måltid.

Ett av de områden som Kalmar landsting har att efterlikna är Ystads lasarett, som redan är finalister i tävlingen om bäst sjukhusmat vilken arrangeras av tidningen Sjukhusläkaren.

Det har räknats ut i Ystad att 30 procent av alla patienter är i riskzonen för undernäring. Just därför är det så viktigt att maten är både god och näringsriktig.

Annons

En annan viktig bit är att maten ser aptitlig ut.

Kändiskocken Leif Mannerström vill att matlagningen flyttas tillbaka till äldreboendena från de centrala storköken, det fick vi se och höra i tv-serien ”Sveriges bästa äldreboende”. Dessutom ansåg kocken att lagen om offentlig upphandling borde ses över så att kvalitet kan konkurrera med pris.

Och där har Mannerström en poäng, och det gäller inte bara äldrematen utan mycket annat som rör de äldre i kommunen, såsom till exempel färdtjänsten.

Hoppas Borgholms socialförvaltning har råd och möjlighet att kunna ”laga maten” hemma. Som det tycks har kanske inte socialförvaltningen råd att inte genomföra satsningen.

Det skulle vara intressant att se hur Borgholms Energi kommit fram till portionspriset 69 kronor för den massproducerade äldrematen i kommunen.

Ja, intressant förresten, det är något som varje äldre kommuninvånare i Borgholm skulle kräva att få veta!

 

 

 

 

Annons

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons