Annons

Alkoholflod via internet

Ledare • Publicerad 7 juni 2007

När ministern för sociala frågor, Maria Larsson (kd) säger att den nu av EU tillåtna försäljningen av alkohol över internet ingenting betyder för den svenska alkoholpolitiken så ljuger hon antingen medvetet eller också har hennes kontakt med verkligheten upphört.

Så fort denna EU-dom blev känd kraschade de internetsajter som säljer alkohol under besökstrycket – flera tusen klickade in sig samtidigt för att köpa alkohol över nätet – denna konsumtion adderar till en redan farligt hög nivå. Erfarenheterna från England visar att ökad tillgänglighet av alkohol dygnet runt, vilket är Tony Blairs politiska arv, kan få alkoholkonsumtionen att explodera. I England håller nu den unga generationen på ”att supa skallen av sig”, alkoholen har blivit Englands allvarligaste sociala problem. I Sverige behöver vi inte mer alkohol, fler platser att köpa och supa på, vi behöver färre av allting sådant. Den frihet som EU skulle ge oss handlar mest om att vi skall supa hejdlöst, att alkoholen är som vilken vara som helst, tandkräm eller tvättmedel.

Annons

Den alkohol som importeras skall beskattas hårt, med svenska skatter. Men även detta är en illusion. Hur skall vårt avrustade tullverk kunna kontrollera hundratusentals försändelser till lika många mottagare varje månad? Det är en omöjlighet. Lika omöjligt blir det att upprätthålla åldersgränsen för inköp – nätet är nämligen helt anonymt. Alla de löften som utfärdades inför Sveriges inträde i EU 1994 är nu brutna. Vi är inget självständigt land längre utan ett bihang till en stor och allsmäktig byråkrati i Bryssel. 84 procent av alla lagar som vi har att följa instiftas i Bryssel, riksdagen är därmed en illusion den också.

VINDSNURR

100 nya vindkraftverk skall nu upp på södra Öland. Bombmattan tätnar. Hur länge skall denna anarkistiska huggsexa få pågå? Varför finns det ingen plan? Varför sker inte utbyggnaden av de stora vindkraftgrupperna till havs, vilket var utlovat.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons