Annons

Alkohol och tidningsdöd

Ledare • Publicerad 5 oktober 2009

Tidningschefer som lever just på papperstidningar lägger ner sin egen papperstidning och väljer att istället sprida nyheterna på webben. Tidningen Medievärlden blir renodlad webbpublikation. Styrelsen för TU, Tidningsutgivarna, beslutade om nedläggningen vid det senaste styrelsemötet för att göra nödvändiga kostnadsbesparingar. Vi pappersmurvlar blir aldrig glada när vi tvingas skriva nyheten om en papperstidningsnedläggning. Att tidningssveriges ledning lägger ned papperstidning är ett tråkigt tecken i tiden.

Billig sprit från Tyskland, vin och spritresor för att bunkra upp inför kommande kalas och storhelger, billig sprit från Polen. Det är det stora hotet mot folkhälsan. Systembolagets monopol främjar folkhälsan men utlandet finns där utanför och människor har lager av sprit hemmavid som bunkras för att spara pengar. Finns det alkohol i skåpet är risken stor att det tas en hutt likväl till vardags som till fest.

Annons

Bengt Westerberg, tidigare socialminister, sätter fart på debatten om försäljning av vin och sprit på gårdar. Han är emot gårdsförsäljning i en debattartikel i Svenska Dagbladet på måndagen. Han anser att det är oerhört angeläget att slå vakt om monopolet. Det är viktigt för att kunna behålla en någorlunda restriktiv alkoholpolitik och därmed för folkhälsan. Bengt Westerberg varnar för att det nu pågår en kampanj från svenska jordbruks- och turistintressen, och också från en hel del politiker, för att monopolet ska luckras upp genom att tillåta så kallad gårdsförsäljning.

Lobba på LRF, enskilda lantbrukare och politiker. Gårdsförsäljningen skulle vara en toppengrej för de öländska gårdarna. Spritkonsumtionen kommer inte att gå upp för att vinet är gjort av öländska grödor. Nej, det står importspriten från Tyskland och Polen för och gigantiska bag-in-box med fyra dolda flaskor i en pappkartong.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons