Annons
Nyheter

Gårdsturista på Mallis

Turismen har blivit ett sätt att bevara de mallorkinska gårdarna. Trots att lyxen på många håll har flyttat in bland stall och lador, månar man samtidigt om att bevara miljön som den en gång var.Utanför turistmagneten Valldemossa, en av Mallorcas mest bildsköna städer, ligger gården Finca Son Brondo. Innanför grindarna mot huvudvägen ringlar en smal väg vidare mellan träden. Det ångar från marken i den fortfarande lite svala morgonluften. Från huvudbyggnaden hörs ett svagt klirr av bestick. Carmen Gili Suárez dyker upp ur en dörr och borstar av händerna på förklädet.|
- Jag har en kaka i ugnen, förklarar hon leende och visar oss ut på terrassen där några av gårdens gäster avslutar en sen frukost.Någon sitter med en karta uppvikt på bordet och gör planer för dagen. Bakverk, frukt, bröd, juicer, marmelad, ostar och korvar står uppdukade på ett långbord i ett fantastiskt vackert inrett rum.Gården har en historia som går ända tillbaka till 1300-talet. Sedan 1500-talet har den tillhört samma familj och de nuvarande ägarna Sebastià Rosselló Roses och Carmen Gili Suárez har drivit Finca Son Brondo i 24 år. De minns fortfarande sina första gäster.a har genomgått en förändring det senaste decenniet. Fokus har flyttats, eller åtminstone breddats. Visst kommer många fortfarande hit för att lapa sol och ligga på stranden, men säsongen har blivit längre. I|dag är det många som besöker ön både vår, höst och vinter med siktet inställt på gastronomi och vandring - och gårdsturism. Att bo på en mallorkinsk finca eller agroturismo är ett sätt att komma nära inpå människor och historia.- För oss har rumsuthyrningen aldrig handlat om att tjäna en massa pengar. Det har snarare varit en möjlighet att ha kvar gården och att underhålla den, förklarar Sebastià där vi står på terrassen och tittar ut över den dramatiska fonden av berg som höjer sig strax bortanför gården.På Finca Son Brondo finns fyra dubbelrum. Man kan också hyra hela gården, inklusive poolen som glittrar mellan träden.|- Det är väldigt personligt för oss, det här är ju vårt hem. Men vi har fått så många vänner från hela världen genom åren. Det är många gäster som återkommer, säger Carmen. i|dag inte har något aktivt jordbruk är det som att tiden har stått still på den en gång mycket produktiva egendomen. Gästerna kan gå runt och titta på redskap som användes förr, och mitt på gården ligger ett gammalt kapell där de anställda höll sina mässor.|- Att bevara det här är ett sätt att bevara en viktig del av öns historia, förklarar Sebastià.Djurhållningen är i|dag begränsad till tio åsnor. De betar och håller marken öppen runt gården och de bedårande åsneungarna är poppis bland gårdens yngre gäster. En och annan påfågel strosar runt i trädgården.Lars Dahlman och Ulrika Sunnerheim-Dahlman från Stockholm har hunnit bo en dag på Finca Son Brondo och vistelsen är över all förväntan. Ulrika, som håller på med yoga tycker att gården är en perfekt plats.- Det är yoga bara att vara här! den ekologiska gården Son Llado i Mallorcas sydligaste region - Campos. Det är ett traditionellt jordbruksområde där det en gång var tätt mellan mjölkgårdarna. I|dag är de aktiva jordbruken ganska få, men på Son Llado finns både får, hästar och höns. Här är det är lite mindre lyx och mer rustik gårdskänsla, även om det också finns en härlig pool framför gästlägenheterna. Varje morgon vittjar Pep köksträdgården och lägger fram skörden så att gästerna kan plocka åt sig för att laga mat. Färska ägg hamnar också här.- Ibland ordnar jag grillkvällar för gästerna, det är väldigt roligt. Och barnen gillar att springa runt här bland djuren.- En tysk familj har kommit hit vartenda år sedan deras barn föddes. Jag har sett dem växa upp, säger Pep och skrattar.Även för Pep är turisterna ett sätt att kunna behålla gården och han hoppas att ännu fler ska upptäcka att Mallorca är ett fint resmål året runt.- Vi har ju våra stränder, men också så mycket mer, säger han och sveper med handen över fårhagen.Karin Persson/TT\n- Jag har en kaka i ugnen, förklarar hon leende och visar oss ut på terrassen där några av gårdens gäster avslutar en sen frukost.Någon sitter med en karta uppvikt på bordet och gör planer för dagen. Bakverk, frukt, bröd, juicer, marmelad, ostar och korvar står uppdukade på ett långbord i ett fantastiskt vackert inrett rum.Gården har en historia som går ända tillbaka till 1300-talet. Sedan 1500-talet har den tillhört samma familj och de nuvarande ägarna Sebastià Rosselló Roses och Carmen Gili Suárez har drivit Finca Son Brondo i 24 år. De minns fortfarande sina första gäster.a har genomgått en förändring det senaste decenniet. Fokus har flyttats, eller åtminstone breddats. Visst kommer många fortfarande hit för att lapa sol och ligga på stranden, men säsongen har blivit längre. I|dag är det många som besöker ön både vår, höst och vinter med siktet inställt på gastronomi och vandring - och gårdsturism. Att bo på en mallorkinsk finca eller agroturismo är ett sätt att komma nära inpå människor och historia.- För oss har rumsuthyrningen aldrig handlat om att tjäna en massa pengar. Det har snarare varit en möjlighet att ha kvar gården och att underhålla den, förklarar Sebastià där vi står på terrassen och tittar ut över den dramatiska fonden av berg som höjer sig strax bortanför gården.På Finca Son Brondo finns fyra dubbelrum. Man kan också hyra hela gården, inklusive poolen som glittrar mellan träden.|- Det är väldigt personligt för oss, det här är ju vårt hem. Men vi har fått så många vänner från hela världen genom åren. Det är många gäster som återkommer, säger Carmen. i|dag inte har något aktivt jordbruk är det som att tiden har stått still på den en gång mycket produktiva egendomen. Gästerna kan gå runt och titta på redskap som användes förr, och mitt på gården ligger ett gammalt kapell där de anställda höll sina mässor.|- Att bevara det här är ett sätt att bevara en viktig del av öns historia, förklarar Sebastià.Djurhållningen är i|dag begränsad till tio åsnor. De betar och håller marken öppen runt gården och de bedårande åsneungarna är poppis bland gårdens yngre gäster. En och annan påfågel strosar runt i trädgården.Lars Dahlman och Ulrika Sunnerheim-Dahlman från Stockholm har hunnit bo en dag på Finca Son Brondo och vistelsen är över all förväntan. Ulrika, som håller på med yoga tycker att gården är en perfekt plats.- Det är yoga bara att vara här! den ekologiska gården Son Llado i Mallorcas sydligaste region - Campos. Det är ett traditionellt jordbruksområde där det en gång var tätt mellan mjölkgårdarna. I|dag är de aktiva jordbruken ganska få, men på Son Llado finns både får, hästar och höns. Här är det är lite mindre lyx och mer rustik gårdskänsla, även om det också finns en härlig pool framför gästlägenheterna. Varje morgon vittjar Pep köksträdgården och lägger fram skörden så att gästerna kan plocka åt sig för att laga mat. Färska ägg hamnar också här.- Ibland ordnar jag grillkvällar för gästerna, det är väldigt roligt. Och barnen gillar att springa runt här bland djuren.- En tysk familj har kommit hit vartenda år sedan deras barn föddes. Jag har sett dem växa upp, säger Pep och skrattar.Även för Pep är turisterna ett sätt att kunna behålla gården och han hoppas att ännu fler ska upptäcka att Mallorca är ett fint resmål året runt.- Vi har ju våra stränder, men också så mycket mer, säger han och sveper med handen över fårhagen.Karin Persson/TT\n- Jag har en kaka i ugnen, förklarar hon leende och visar oss ut på terrassen där några av gårdens gäster avslutar en sen frukost.Någon sitter med en karta uppvikt på bordet och gör planer för dagen. Bakverk, frukt, bröd, juicer, marmelad, ostar och korvar står uppdukade på ett långbord i ett fantastiskt vackert inrett rum.Gården har en historia som går ända tillbaka till 1300-talet. Sedan 1500-talet har den tillhört samma familj och de nuvarande ägarna Sebastià Rosselló Roses och Carmen Gili Suárez har drivit Finca Son Brondo i 24 år. De minns fortfarande sina första gäster.a har genomgått en förändring det senaste decenniet. Fokus har flyttats, eller åtminstone breddats. Visst kommer många fortfarande hit för att lapa sol och ligga på stranden, men säsongen har blivit längre. I|dag är det många som besöker ön både vår, höst och vinter med siktet inställt på gastronomi och vandring - och gårdsturism. Att bo på en mallorkinsk finca eller agroturismo är ett sätt att komma nära inpå människor och historia.- För oss har rumsuthyrningen aldrig handlat om att tjäna en massa pengar. Det har snarare varit en möjlighet att ha kvar gården och att underhålla den, förklarar Sebastià där vi står på terrassen och tittar ut över den dramatiska fonden av berg som höjer sig strax bortanför gården.På Finca Son Brondo finns fyra dubbelrum. Man kan också hyra hela gården, inklusive poolen som glittrar mellan träden.|- Det är väldigt personligt för oss, det här är ju vårt hem. Men vi har fått så många vänner från hela världen genom åren. Det är många gäster som återkommer, säger Carmen. i|dag inte har något aktivt jordbruk är det som att tiden har stått still på den en gång mycket produktiva egendomen. Gästerna kan gå runt och titta på redskap som användes förr, och mitt på gården ligger ett gammalt kapell där de anställda höll sina mässor.|- Att bevara det här är ett sätt att bevara en viktig del av öns historia, förklarar Sebastià.Djurhållningen är i|dag begränsad till tio åsnor. De betar och håller marken öppen runt gården och de bedårande åsneungarna är poppis bland gårdens yngre gäster. En och annan påfågel strosar runt i trädgården.Lars Dahlman och Ulrika Sunnerheim-Dahlman från Stockholm har hunnit bo en dag på Finca Son Brondo och vistelsen är över all förväntan. Ulrika, som håller på med yoga tycker att gården är en perfekt plats.- Det är yoga bara att vara här! den ekologiska gården Son Llado i Mallorcas sydligaste region - Campos. Det är ett traditionellt jordbruksområde där det en gång var tätt mellan mjölkgårdarna. I|dag är de aktiva jordbruken ganska få, men på Son Llado finns både får, hästar och höns. Här är det är lite mindre lyx och mer rustik gårdskänsla, även om det också finns en härlig pool framför gästlägenheterna. Varje morgon vittjar Pep köksträdgården och lägger fram skörden så att gästerna kan plocka åt sig för att laga mat. Färska ägg hamnar också här.- Ibland ordnar jag grillkvällar för gästerna, det är väldigt roligt. Och barnen gillar att springa runt här bland djuren.- En tysk familj har kommit hit vartenda år sedan deras barn föddes. Jag har sett dem växa upp, säger Pep och skrattar.Även för Pep är turisterna ett sätt att kunna behålla gården och han hoppas att ännu fler ska upptäcka att Mallorca är ett fint resmål året runt.- Vi har ju våra stränder, men också så mycket mer, säger han och sveper med handen över fårhagen.Karin Persson/TT\n- Jag har en kaka i ugnen, förklarar hon leende och visar oss ut på terrassen där några av gårdens gäster avslutar en sen frukost.Någon sitter med en karta uppvikt på bordet och gör planer för dagen. Bakverk, frukt, bröd, juicer, marmelad, ostar och korvar står uppdukade på ett långbord i ett fantastiskt vackert inrett rum.Gården har en historia som går ända tillbaka till 1300-talet. Sedan 1500-talet har den tillhört samma familj och de nuvarande ägarna Sebastià Rosselló Roses och Carmen Gili Suárez har drivit Finca Son Brondo i 24 år. De minns fortfarande sina första gäster.a har genomgått en förändring det senaste decenniet. Fokus har flyttats, eller åtminstone breddats. Visst kommer många fortfarande hit för att lapa sol och ligga på stranden, men säsongen har blivit längre. I|dag är det många som besöker ön både vår, höst och vinter med siktet inställt på gastronomi och vandring - och gårdsturism. Att bo på en mallorkinsk finca eller agroturismo är ett sätt att komma nära inpå människor och historia.- För oss har rumsuthyrningen aldrig handlat om att tjäna en massa pengar. Det har snarare varit en möjlighet att ha kvar gården och att underhålla den, förklarar Sebastià där vi står på terrassen och tittar ut över den dramatiska fonden av berg som höjer sig strax bortanför gården.På Finca Son Brondo finns fyra dubbelrum. Man kan också hyra hela gården, inklusive poolen som glittrar mellan träden.|- Det är väldigt personligt för oss, det här är ju vårt hem. Men vi har fått så många vänner från hela världen genom åren. Det är många gäster som återkommer, säger Carmen. i|dag inte har något aktivt jordbruk är det som att tiden har stått still på den en gång mycket produktiva egendomen. Gästerna kan gå runt och titta på redskap som användes förr, och mitt på gården ligger ett gammalt kapell där de anställda höll sina mässor.|- Att bevara det här är ett sätt att bevara en viktig del av öns historia, förklarar Sebastià.Djurhållningen är i|dag begränsad till tio åsnor. De betar och håller marken öppen runt gården och de bedårande åsneungarna är poppis bland gårdens yngre gäster. En och annan påfågel strosar runt i trädgården.Lars Dahlman och Ulrika Sunnerheim-Dahlman från Stockholm har hunnit bo en dag på Finca Son Brondo och vistelsen är över all förväntan. Ulrika, som håller på med yoga tycker att gården är en perfekt plats.- Det är yoga bara att vara här! den ekologiska gården Son Llado i Mallorcas sydligaste region - Campos. Det är ett traditionellt jordbruksområde där det en gång var tätt mellan mjölkgårdarna. I|dag är de aktiva jordbruken ganska få, men på Son Llado finns både får, hästar och höns. Här är det är lite mindre lyx och mer rustik gårdskänsla, även om det också finns en härlig pool framför gästlägenheterna. Varje morgon vittjar Pep köksträdgården och lägger fram skörden så att gästerna kan plocka åt sig för att laga mat. Färska ägg hamnar också här.- Ibland ordnar jag grillkvällar för gästerna, det är väldigt roligt. Och barnen gillar att springa runt här bland djuren.- En tysk familj har kommit hit vartenda år sedan deras barn föddes. Jag har sett dem växa upp, säger Pep och skrattar.Även för Pep är turisterna ett sätt att kunna behålla gården och han hoppas att ännu fler ska upptäcka att Mallorca är ett fint resmål året runt.- Vi har ju våra stränder, men också så mycket mer, säger han och sveper med handen över fårhagen.Karin Persson/TT • Publicerad 30 mars 2015
Annons
Annons
Annons
Annons