Annons
Nyheter

Världspianisten Hans Leygraf spelar i Torslunda

Nyheter • Publicerad 9 juli 2008

TORSLUNDA

Torslunda församling har fått en större donation på en tredjedels miljon. Pengarna delas ut på ett villkor. Att församlingen tar dit konsertpianisten Hans Leygraf.

Annons

Sagt och gjort. Kantor Thorbjörn Svensson kontaktade Leygrafs dotter, som lät framföra att Hans Leygraf inte spelar på ett piano. Han ska ha en flygel.

– Så vi knuffar undan pianot och hyr in en flygel, säger Thorbjörn Svensson.

På fredag kväll sätter sig den världsberömde pianisten vid flygeln. Det är det givmilda paret Sven och Maj-Britt Rudevald från Färjestaden som lämnat den dyrbara donationen, med förbehållet om Hans Leygraf.

– Han har nog alltid varit deras idol inom den klassiska musikens värld, säger Thorbjörn Svensson.

”DET ÄR HELT UNIKT”

Hans Leygraf föddes 1920 i Stockholm, av österrikiska föräldrar. Vid nio års ålder debuterade han som solist vid Stockholms filharmoniska orkester. Han är professor och har undervisat i Innsbruck, Darmstadt, Stockholm, Hannover och Berlin. Fram till september 2007 höll den 88-årige konsertpianisten i lektioner för välbegåvade elever vid Universitetet Mozarteum i Salzburg. Genom åren har han också gett ut lp- och cd-skivor där han bland annat spelat Mozart, Schubert och Debussy. Sedan 1972 är han bosatt i Österrike och flyger nu till Sverige enbart för konserten i Torslunda.

– Det här är helt unikt. Trots att han är relativt pigg kan han ju inte leva för alltid, den här konserten kan mycket väl vara den sista han gör, säger Thorbjörn Svensson.

KULTUR OCH MUSIK

Nuförtiden är donationer ovanliga. Och nära en tredjedels miljon är bland de största pengadonationer som församlingen tagit emot någonsin. Pengarna ska gå oavkortat till kultur och musik.

– Förutom konserten med Hans Leygraf går pengarna till konsertverksamhet, utsmyckning av kyrkorummet. Men vi kommer inte att bränna allt på en gång, utan ta när det behövs.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons