Annons
Nyheter

Världsartist på visit i Gamla biografen

Nyheter • Publicerad 31 oktober 2011

BORGHOLM

”Det är en stor ära för Borgholms Musik- och teaterförening att få komma tillbaka till Borgholms gamla biograf, och en stor ära att få presentera en av världens största klassiska gitarrister, Celia Linde. Nu väntar vi på att få tillbaka Bösendorferflygeln som för närvarande står i stadshuset”.

Annons

Så inledde ordföranden i BMT Jörgen Jannerstrand sitt välkommen till publiken och gitarristen Celia Linde i tisdags kväll. Biografen har äntligen återfått sin uppgift som ett av de fianste exemplen på kulturrum som Borgholm äger.

Konserten inleddes med Prelude Rouge, av Celia Linde och fortsatte med de stora numren som spelas överallt. Musik från gitarrländerna Spanien, Argentina, Brasilien och Italien, med karaktärsinslag från Orienten. Gitarren som instrument utvecklades under 1200-talet i Spanien, enligt Sohlmans musiklexikon, då var den försedd med fyra dubbelsträngar. De musikaliska traditionerna går tillbaka till barocken och renässansens storhetstid. Under 1800-talet blommade instrumentet som aldrig förr och fick en stor repertoar av den tdiens mest berömda kompositörer, främst spanska och Latinamerikanska. Även svenska gitarrister och kompositörer har gjort sitt för instrumentets popularitet. Kompositörerna vet att gitarren äger förmågan att i händerna på mästare, frammana känslor och bilder av såväl inre som yttre landskap som verkar nästan magiska.

Celia Linde hade turen att få studera för de absolut skickligaste lärarna, till exempel Per-Olof Johnson och Andrés Segovia, han ansåg henne vara sin bästa elev. Med Segovias omdöme i gitarrfodralet, kan man säga att vägen till framgång var utstakad. Studierna förde henne ut i världen och resorna fortsätter. Det som var 9-åringens muskaliska nöje, blev hennes yrke och världen konsertscener som arbetsplats. Hon har bildat flera mindre grupper, skickliga solister, fiol, sång och cembalo ingår skön förening.

Och pedagogen Celia Linde har många uppskattade konserter med barn. Låg- och mellanstadieeleverna på slottskskolan bjöds på en konsert i onsdags.

Den mycket breda repertoaren levandegör hennes konstnärskap på ett mycket påtagligt sätt. Celia Linde har bildat flera grupper med fiol, sång och cembalo och är även kompositör. Några egna stycken ingick i programmet, liksom verk skrivna för henne. Hon berättar roande om äventyr som inträffat under resorna, möten med musiker som berikat hennes spel och komponerande. Detta var en konsert mycket långt utöver det vanliga.

HAR VISIONER

Celia Lindes konsert inledde samarbetet mellan BMT och Gamla Bions nye ägare, Pelle Frylestam. Att Jörgen Jannerstrand kan locka skickliga musiker till lilla Borgholm, är värt beröm. Det var med sorg i hjärtat som BMT måste lämna Gamla Bion och invänta bättre tider. Att Pelle Frylestam köpte kvarteret med de K-märkta husen på Södra Långgatan, som en gång i tiden ägdes av den legendariske ”Farbror Einar”, det är nästan för bra för att vara sant. Pelle Frylestam berättar gärna om nyförvärvet.

Vad tänker du om Gamla bion?

– Jag har visioner. Nu har jag ett stort forum för allt jag vill göra. Jag anser att man har ett kall här i livet. Att husen är K-märkta är utmärkt. Jag gillar att jobba med rätt material. Det ska vara ordentligt. Det finns inga andra alternativ när man ska vårda gamla hus.

Galleri Svalan ligger nu, som bekant, på Södra Långgatan, vägg i vägg med Gamla bion och invigdes nyligen. Enligt privatpersoners mening, har fastigheten äntligen fått en ägare som vet sitt ansvar för ett av Borgholms värdefullaste kulturarv, Pelle Frylestam älskar gamla hus. Farfar var möbelsnickare och pappa Walter konstnär och kulturpersonlighet, med stark känsla för kvalitet och det har smittat av sig på Pelle.

Annons

– Ja, pappa var min idol.

Tidigare låg galleri Svalan i Stacketorp, varför flyttade du?

– Jag hade begränsade möjligheter att hålla öppet i Stacketorp, särskilt vintertid, i Borgholm är det lättare. En dag såg jag att bion var till salu och slog till direkt. När jag sålt huset i Stacketorp, som förresten köptes av ett stockholmspar. Jag känner att det här är bästa stället.

Ditt konstintresse, när började det?

– Det började redan som barn, när jag var på en konstutställning med mina föräldrar, (Mirjam och Walter Frylestam). Jag hittade en bild jag ville ha. Mamma undrade om jag hade några sparpengar. Nej, sa jag, men jag har mitt barnbidrag. Så jag fick köpa, sen har det fortsatt. Nu har jag en konstsamling jag inte får plats med. Men jag kan byta tavlor på väggarna i stället för att tapetsera om.

BMT och Pelle Frylestam inbjuder till nästa evenemang i Gamla Bion den 19 november, Two Tango heter den musikaliska utmaningen. Annons kommer i denna tidning.

RAGNHILD OXHAGEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons