Annons
Nyheter

"Varje gång ni vänder blad har jag lyckats"

Nyheter • Publicerad 28 oktober 2011

RUNSTEN

I tisdags besökte Johan Unenge Runstens skola för att berätta hur man gör när man skriver böcker. Johan är Sveriges första läsambassadör och hans uppgift är att få barn att läsa mer.

Annons

– Varje gång ni vänder blad i en bok jag har skrivit så har jag lyckats, säger han till barnen.

Hela sitt liv har Johan Unenge ritat fina seriebilder men han har haft svårt att göra någon riktig historia av dem. För 25 år sedan träffade han Måns Gahrton som hade precis samma problem, fast tvärtom. Han var duktig på att berätta men kunde inte teckna. Tillsammans skapade de ”Agent Annorlunda“ och efter det har deras succé fortsatt med böcker som ”Eva & Adam”, ”Livet enligt Rosa” och ”Hotell Gyllene Knorren”. Under tisdagsförmiddagen besökte Johan Runstens skola för att berätta för barnen i klass 5-6 hur man gör när man skriver en bok och uppmuntra dem att läsa mer.

KUL ATT LÄSA

– För att veta att det finns bra böcker måste man först ha läst en bra bok. Hur många här har någon gång läst en bok som ni tycker var bra? frågar Johan.

Alla barnen räcker upp handen.

– Poängen med böcker är att det ska vara kul, man ska lära sig något och förhoppningsvis bli lite snällare. Man får chans att vara med om mycket och tjuvträna på att leva genom att läsa om hur karaktärerna i boken beter sig, förklarar Johan som skrivit cirka 30 böcker helt själv. Inspirationen hittar han i alla möjliga vardagliga situationer bara genom att fantisera om vad andra människor gör när han inte ser.

”VILKEN FIN GRIS”

– När jag var liten brukade min kompis och jag skugga människor på Konsum. Vi smög runt där med varsitt anteckningsblock och noterade vad folk köpte. Till exempel var det en dag en gubbe i rutig kavaj som köpte en stor ketchupflaska. Vi skrev upp ”rutig gubbe, ketchupflaska”. Vad skulle han med en stor flaska ketchup till? Något konstigt experiment? Är han en galen vetenskapsman? Så enkelt är det att få igång en bra story, berättar Johan som tycker att nyfikenhet och uppmuntran är två nyckelord när det gäller författarskap.

- När jag var liten så fick jag alltid mycket beröm av mina föräldrar när jag målat något. Även när jag hade målat något som inte blev så bra så kunde de säga ”vilken fin gris!” fast jag hade målat en helikopter.

SMÅ LAPPAR

Annons

– Det viktigaste när man är författare är att man har slutet klart för sig, jag brukar alltid skriva dem sista 5-6 meningarna i boken först. Dessutom brukar jag också skriva på små lappar vad boken ska handla om. På första lappen kan det stå vad huvudpersonen heter och på den andra om han har några föräldrar eller syskon. Till slut har jag en hel vägg full med små lappar, säger Johan.

När eleverna ställt sina frågor och Johan ska gå så säger en elev ”nu vet jag vad jag ska göra när jag kommer hem; gå till affären och skugga en person“.

AXEL SVENSSON / ISAK ASPEGREN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons