Annons
Nyheter

Vare sig Kungsrally eller besök av ostindienfararen Götheborg

Nyheter • Publicerad 7 mars 2008

BORGHOLM

En dålig nyhet kommer sällan ensam. Nu står det klart att det varken blir något Kungsrally eller besök av ostindienfararen Götheborg i sommar.

Annons

Det har en tid i princip varit klart för en ny upplaga av Svenska Kungsrallyt i år, närmare bestämt den 9 augusti. Men så blir det inte, på grund av förändringar i kungaparets program har arrangörerna Kerstin och Boo Brasta beslutat att rallyt flyttas fram till nästa år.

”DET ÄR MYCKET TRÅKIGT”

– Svenska Kungsrallyt kan tyvärr inte genomföras i år. Kungen och Drottningen har meddelat att de på grund av förändringar inte kan medverka, vilket de beklagar, säger Kerstin och Boo Brasta i ett brev till Borgholms kommun.

Någon reservdag har inte gått att få fram, tanken var påföljande lördag men då är kungaparet i Peking och OS.

– Det är mycket tråkigt att behöva ställa in rallyt, men alla är vi väl medvetna om att utan Kungen och Drottningen så  blir det inget äkta Kungsrally. Vi har dock i samråd med Kungaparet beslutat att köra nästa år, den 8 augusti med reservdag den 15:e. Vi vill särskilt framhålla att vi uppskattar det stöd och den entusiasm som vi får från er sida och hoppas att vi med gemensamma krafter ska kunna genomföra ett lyckat rally 2009, skriver Kerstin och Boo Brasta.

KANSKE NÄSTA SOMMAR?

Samtidigt är det också klart att det inte blir något besök av ostindiefararen Götheborg. Förhoppningen var att 1700-talsfartyget, som har kungen som beskyddare, skulle ligga på redden utanför Borgholm i samband med Kungsrallyt. Men även här finns det kanske en möjlighet nästa år, enligt ett mejl till kommunchef Lars Frick:

– Kungsrallyt låter som ett kul arrangemang och skeppet hade gjort sig bra i er vackra bygd, men tyvärr har vi åtaganden i Åbo den 8-10 augusti, skriver expeditionsledaren Emanuel Persson på Svenska Ostindiska Companiet.

Som Ölandsbladet tidigare rapporterat kommer Götheborg att angöra Kalmar den 15-17 augusti.

– Om vi hade gått förbi er på väg dit så skulle vi ha kunnat skjuta en salut eller något för Borgholm, men som det ser ut nu måste vi gå söder om Öland för att komma in i hamn i Kalmar. Vi är eventuellt ute och rör på oss även nästa sommar, kanske det kan bli något då, säger Emanuel Persson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons