Annons
Nyheter

Två kloka öländska konstnärer

Nyheter • Publicerad 23 juli 2008

KALMAR

KLOKT är en konsttävling som vill inspirera till att förena kulturliv, näringsliv och allmänheten och genom en aktuell frågeställning belysa vikten av en kreativ miljö för att en plats ska öka sin attraktionskraft. Årets tema är Miljövänlighet och Återvinning. Suzanne Jansson och Cesilia Ekroth från Öland är två av finalisterna.

Annons

Kalmar läns konstnärer, designers, glasbåsare och konsthantverkare var inbjudna till tävlingen som startade den 16 januari i år. En professionell jury har utsett åtta finalister som presenterades i samband med Miljömässan på Kalmar Slott tidigare i år.

”JEANS & SKJORTA”

De åtta konstnärernas verk finns nu att beskåda på restaurang Verandan i Kalmar. Den 10 augusti presenteras de tre vinnarna som fått flest röster och som vinner 20 000 kronor. Suzanne Jansson från Norra Möckleby har gjort ett verk som kallas för ”Jeans & Skjorta”.

– De flesta människor använder jeans och när de blir slitna, urtvättade eller omoderna, så slänger vi dem. Mitt val var självklart att ta till vara på detta starka och i färg så varierande tyg för att väva en matta till nytta och ”lyst”.

”ENERGIDRÄKTEN”

Cesilia Ekroth från Karlevi har skapat ”Energidräkten”. Cesilias idé var att med oväntade och återvunna material skapa en metafor för kretslopp.

– Energidräkten är skapad av återvunna konservburkar, överblivna eltrådar, en gammal fotorulle och aluminiumskrot. Innefodret är klädd med processen av den återvinning och arbete som skapat dräkten. Galgen är tillverkad av en gammal kran, och rördelar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons