Annons
Nyheter

Strålande sol och vind i seglen

Nyheter • Publicerad 23 juli 2008

BYXELKROK

Med god vind i seglen, i strålande sol, gick startskottet för årets regatta i Byxelkroks hamn och samtliga båtar tog sig runt banorna. Varje sommar lockas mängder av entusiaster för att njuta av åsynen av dessa små sjödugliga båtar som med sina besättningar för fulla segel drar ut på kappsegling utanför Ölands kust.

Annons

Den 16 september 1967, samlades sjökapten Folke Salqvist och båtbyggaren Gustaf Ekholm hos konstnären Sture Lundgren i hans sjöbod i Byxelkrok och bildade Sällskapet Ölandssnipan. Lundgren hade köpt en gammal 17-fots snipa för 25 kronor han ansåg att båttypen borde räddas. Två månader senare kunde man räkna in 40 medlemmar. Man gjorde en inventering och fann ett antal båtar i sjödugligt skick, några som kunde repareras och en del vrak.

För att stimulera intresset bland medlemmarna och för att sprida kännedom om båttypen, som härstammar i rakt nedstigande led från stenåldersfolkens stockbåtar, anordnas varje sommar regattor med nybyggda och gamla reparerade båtar, skriver förre ordföranden i sällskapet, Carl Tydén i festskriften som gavs ut till sällskapets 25-årsjubileum 1992.

ETT ÖKANDE INTRESSE

Numera finns ett stort antal föreningar som värnar om lokala båttyper spridda över hela landet och intresset synes öka. Detta är utomordentligt viktigt, gammal kunskap räddas åt eftervärlden till nya generationer.

I årets regatta deltog flera familjer i egna båtar. Familjen Svärd tävlade parvis i tre båtar, med Jörgen och brodern Tommy, barnen Anna, Axel och Tom samt vice ordförande Pelle Kranz. Lördagens seglingar avslutades med årsmöte och kroppkakskalas i föreningens sjöbod, som alla seglare bjöds på av Sällskapet. Prisutdelning med fest på de återstående 80 kroppkakorna skedde på söndagseftermiddagen.

Hur går det för Sällskapet Ölandssnipan?

 Vi seglar med förlig vind, säger Pelle Kranz. Vår ekonomi är god och medlemsantalet är stabilt. Sällskapet har köpt in alla vykort med båtmotiv som Sture tryckt upp, dem säljer vi med ensamrätt.

Har ni instiftat något pris till minne av grundaren Sture Lundgren?

– Det blev väldigt tyst efter Stures bortgång men vi har planer på att hedra hans minne genom olika aktiviteter, närmare än så kan jag inte gå in på det.

RAGNHILD OXHAGEN

Slutresultat i 2008 års regatta:1. Sandbacken, Johan Virsén med gasten Marit Söderström som är både VM och OS-medaljör i segling. 2. Toke, 3. Stensund, 4. Rödnäbba, 5. Evelina, 6. Afrodite, 7. 11:an, 8. Louise, 9. Linnéa.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons