Annons
Nyheter

Stagnelius tillbaka efter 200 år

Nyheter • Publicerad 28 juli 2008

GÄRDSLÖSA

I kväll, måndag,  spelas den kritikerrosade enmansföreställningen ”Den lille fule Ölänningen” i IOGT-lokalen i Gärdslösa. Det är en stor satsning på kulturen som Södra Gärdslösa Kulturgrupp genomför i samarbete med den lokala IOGT-NTO-avdelningen. Men när tiden för evenemanget nu närmar sig, är det inte utan att arrangörerna känner sig lätt nervösa.

Annons

– Vi behöver en ganska stor betalande publik för att det skall gå ihop ekonomiskt, erkänner Arne Andersson och Mainy Ekberg från Kulturgruppen, som tillsammans med Karin Petersson från IOGT-NTO ställer upp för ett samtal med Ölandsbladet inför den stora dagen.Det är en föreställning med och av Lars Sonnesjö, Byteatern i Kalmar, om en av Sveriges största kärleksdiktare genom tiderna, Erik Johan Stagnelius, uppväxt på prästgården i Södra Gärdslösa.

– Vi inom styrelsen för Södra Gärdslösa Kulturgrupp väckte tanken om att denna föreställning skulle visas här i Gärdslösa för ett år sedan, men då var arbetet med vår bybok det primära, så vi fick skjuta tanken på en teaterföreställning på framtiden, säger Arne. När jag sedan träffade på Lasse Sonnesjös fru i Kalmar så frågade jag om hon trodde det var möjligt att få en föreställning uppförd här ute i en liten by ute på östra Öland, och hon lät positiv till iden, och tyckte att vi skulle försöka.

Pjäsen framfördes i full lokal i Klockaregården i Högsrum i våras, arrangör var den gången Högsrums Byggnadsförening, men Kulturföreningen i Gärdslösa hoppas och tror att det finns minst lika många kulturintresserade till som vill se – som Arne och Mainy säger – ”denna lysande föreställning”. De vet, ty de såg den i Högsrum.

FLERA FÖRESTÄLLNINGAR

Ölands Riksteaterförening har gett ett bidrag för att täcka annonsering och vissa driftskostnader, och detta är ett samarbete som kanske kan fortsätta. Representanter för Kulturgruppen var nämligen med på Ölands Riksteaterförenings vårmöte och fick exempel på ytterligare föreställningar som kan visas ute på landsbygden i bygdegårdar och liknande lokaler, men man vill göra en mjukstart och har bestämt att börja med ”Den lille fule Ölänningen” som enda satsning i år.

Man inser nämligen att man har en stor och tämligen outnyttjad resurs i ”Godtemplarlokalen”, som den fortfarande heter man och man emellan i Gärdslösa.

– Det är inte lätt att starta upp en verksamhet liknande denna eftersom nuvarande bybor och lokalbefolkning har andra intressen än dem man hade för en generation sedan. Då var det sammankomster och teaterföreställningar i lokalen som arrangerades av SLU, Gärdslösa skytteförening med flera och det visades film som i vilken biograf som helst. Nu finns det Internet och 1 100 kanaler på TV:n istället, men vi hoppas att några vill slita sig från TV-soffan och se en lysande föreställning med en djup tanke om ett tragiskt livsöde i botten, säger kulturivrarna i Gärdslösa.

Måndagen den 28 juli kommer Erik Johan Stagnelius alltså åter till sin hemsocken, så det gäller att passa på. Det är snart 200 år sen sist.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons