Annons
Nyheter

Stagnelius är dubbelt aktuell

Nyheter • Publicerad 23 juli 2008

GÄRDSLÖSA

Skalden Erik Johan Stagnelius föddes i Gärdslösa 1793. Han avled i Stockholm, 29 år ung, 1823. Men han hann trots sin ringa ålder skriva något av det bästa den svenska poesin äger.

Annons

Sedan 1987 har Stagnelius ett eget litterärt sällskap, Sällskapet Erik Johan Stagnelii Vänner. I dagarna ger sällskapet ut en liten fickantologi, där Gun Ursing svarat för urvalet. I den lilla skriften, som ryms i ett A6-kuvert, har hon plockat fram flera av skaldens mest minnesvärda dikter. Här finns exempelvis rader ur ”Suckarnes mystér”, ”Till Öland” och ”Avsked till livet” men också hela ”Amanda” och ”Vän i förödelsens stund”.

Författaren Anders Johansson har tillsammans med sällskapets ordförande Gunnila Rooth varit redaktörer för den lilla skriften och Anders får slutorden med dikten ”Efter läsning av Erik Johan Stagnelius”.

KONSERT OCH TEATER

De närmaste dagarna är Stagnelius också dubbelt aktuell i hembyn Gärdslösa. I morgon, torsdag, arrangerar sällskapet Erik Johan Stagnelii Vänner i samarbete med syudieförbundet Sensus en konsert i Gärdslösa kyrka. Sällskapets grundare och förste ordförande, Mats Dalborg, inleder med en kort andakt innan musikerna Lars Palerius och Pernilla Rosell framför ett program med titeln ”Erik Johan Stagnelius och William Blake”. Musik i tidig 1800-talsanda utlovas.

På måndag, den 28 juli, ger Byteatern ”Den lille fule ölänningen” i IOGT-lokalen i Gärdslösa. Det är teaterns Lars Sonnesjö som gestaltar skaldens sista tid i livet. Detta är ett arrangemang av Ölands Riksteaterförening, Gärdslösa kulturgrupp och Gärdslösa IOGT-NTO.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons