Annons
Nyheter

Sol, vind och vatten till slottet

Nyheter • Publicerad 15 juli 2008

BORGHOLM

Vårens stora hyllningskonsert till Ted Gärdestad kommer till Borgholms slott i kväll tisdag. Under våren har man spelat och sjungit på nio utsålda arenor på fastlandet.

Annons

Alla har nästan någon slags relation till Ted Gärdestad. Han kom på 1970-talet in som en frisk och annorlunda fläkt i den svenska populärmusiken. Stikkan Andersson och hans mannar, Janne Schaffer, Mikael B Tretow, Björn Ulveaus och Benny Andersson tog honom under sina beskyddande vingar och ljuv musik levererades.

HYLLNING TILL TED

Janne Schaffer och Teds ständiga kompanjon och trygghet i tillvaron, hans bror Kenneth, grundade stiftelsen Ted Gärdestads minnesfond, ur vilken stipendier delas ut årligen till artister som representerar ny ung svensk musik. Årets pris gick till Joakim Linder och Joel Humlen och delades ut på Liseberg i Göteborg den 15 juni. Stipendiaterna fick dela på 50 000 kronor. Juryn för Ted Gärdestad-stipendiet hyllar Joakim och Joel för deras musikalitet, humor och roliga arrangemang. Konserten bygger helt på Teds och Kenneths musik och texter. Konferencier är Janne Schaffer. Artisterna som deltar är Janne Schaffer, Johan Boding, Jan Johansen, Sara Löfgren och Gunilla Backman.

– Vi är ett gäng kompisar som alla har en relation till Ted, berättar Janne Schaffer.

Janne Schaffer är en av världens bästa gitarrister och kanske den som känner Ted och hans musik bäst av alla. Johan Boding är en mångsidig musikalartist, som gjort allt från revy till Jesus Christ Superstar.

KUSLIGT LIK RÖST

– Johans röst är väldigt lik Teds röst i vissa låtar, det är nästan kusligt.

Jan Johansen sjöng sig in i alla svenska hjärtan när han deltog och vann svenska Melodifestivalen 1995 med låten ”Se på mig”. Låten hamnade sedan på en hedersam tredje plats i den stora festivalen. Sara Löfgren slog igenom i dokusåpan Fame Factory och debutalbumet ”Starkare” har sålts i 60 000 exemplar.

– Sara kommer att sjunga några av Teds lite rockigare låtar, jo han gjorde även några såna och Sara gör dom ännu rockigare.

Gunilla Backman var relativt okänd tills hon fick rollen som Donna i musikalen ”Mamma Mia”. Gunilla har en diger musikalerfarenhet och har bland annat medverkat i ”West Side Story” och ”Chess”.

Annons

– Gunilla frågade själv om hon fick vara med och självklart fick hon det.

Många röster har höjts för att Janne och hans vänner skulle spela in en LIVE-CD från sina hyllningskonserter, men det vill inte Janne höra något om.

– Nej, Teds låtar i original är bäst och vi vill bara göra det här för att hylla honom.

EVA JOELSSON

Fotnot:Kapellmästare Peter Ljung och några av Sveriges bästa musiker bildar perfekt bakgrund till det som ger er det bästa ur Teds breda repertoar. Det är Mats Jenseus gitarr, Staffan Broden trummor, Sebastian Hankers bas, Dan Evmark keyboard samt Scandinavian Strings (stråkar) och kören Lilling Palmeklint och Britta Bergström.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons