Annons
Nyheter

Snabb städning efter festival

Nyheter • Publicerad 17 juli 2008

SANDBERGEN

Förra året klagade flera boende i Sandbergen på nedskräpningen efter reggaefestivalen Öland Roots. I år har konsertarrangörerna för andra gången fått städhjälp av projektet Reggae recycle patrol. På onsdag morgon var området städat och så snabbt har det aldrig varit klart tidigare.

Annons

– Det här hade aldrig gått så snabbt utan reggae recycles hjälp, säger arrangören Johan Grusell.

På söndag morgon var den omkring ett hektar stora campingen täckt med ett två decimeter högt lager av sopor. Flera hundra tält och brassestolar, sovsäckar, gummistövlar, strumpor, spritkök och mat som skulle kunna föda arrangörsgänget i en vecka.

SOPSORTERING

– Det har blivit lite av en grej bland festivalbesökare att lämna saker och skräpa ner, säger Johan Grusell.

Projektet Reggae recycle patrol startades 2004, sedan ett 30-tal personer på Uppsala reggaefestival kände att de ville göra något för att hålla rent och sopsortera på festivalområdet. Genom gemensamma vänner fick Roots-arrangörerna kontakt med projektet förra året. Men då städade de bara på festivalområdet, i år är de även på campingen.

– Vi försöker lägga upp sopsorteringsstationer, och har folk som plockar sopor under hela festivalen. Sedan går vi runt bland tälten och pratar med folk om hur viktigt det är att de samlar ihop sina saker och inte lämnar allt, säger Simon Peter från projektet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons