Annons
Nyheter

Skulpturer på Solliden

Nyheter • Publicerad 25 maj 2009

Sedan Slottsparken anlades vid förra sekelskiftet av Drottning Victoria har det funnits antika skulpturer, kolonner, terrakottakrus i de vackra anläggningarna.

Pergolan som ligger närmast det vita slottet är smyckad med med klassiska avbildningar, och omdelbart söder därom ligger den italienska trädgården, och sedan den engelska parken med dess vidsträckta gräsytor.

Annons

De mäktiga träden har blivit större under de hundra åren som har gått sedan de planterades. Med sina många arter bildar de enastående botanisk trädgård där de klassiska skulpturerna som befolkar den åter fått sällskap med modernare verk av åtta av de mest framstående nu levande svenska konstnärerna.

Denna utställning är kungafamiljens initiativ. Uppdraget att genomföra den har,

liksom under föregående år, lämnats till Barbro och Börge Kamras. De åtta skulptörerna som de har valt denna gång är väl etablerade. Lena Cronqvist, Lars Englund, Sivert Lindblom, Ulrik Samuelsson, P G Thelander och Bertil Vallien är 30-talister. Vid sin sida har de två av en yngre generation: Åsa Jungnelius(född 1975) och Maria Miesenberger (född 1965).

Det är tredje gången som Lena Cronqvist är med. Det började med två stående, bjäbbande flickor som följdes av tre sittande i den italienska trädgården och nu tre nya sittande, bedjande och mediterande, varav en i tujabeståndets pelarsal. De är skapade och gjutna i Thailand. En som sitter med raka ben, två med handflatorna uppåtvända.

Den självutlämnande yngre skulptrisen Maria Miesenberger, som förut visade sin ”Human Ostrich”, deltar med verket ”Half an angel”, en förgylld bronsstaty av en sexårig flicka med putande mage som sträcker på sig och vars ena arm blir som en vinge bakom huvudet. Det är en gripande skildring av drömmen om livet.

Också i Åsa Jungnelius verk finns det ett andligt sökande. I ”Svart diamant”, som ligger på samma ställe där Kent Karlsson kyrka i spegelglas låg 2006, speglar sig verkligheten i de slipade ytorna men ger också ifrån gyllene brottstycken som ligger i gräset.

Dit hör väl också Ulrik Samuelssons förgyllda stubbe i brons som är den första

skulptur som besökarna möter på sin vandring i parken.

Andra bygger däremot mera på en kontrastverkan. Sivert Lindblom har två verk med i parken, dels en förenklad trappa i järn, men också blänkande och förgylld organisk skulptur som kontrasterar mot den svarta och raka trädstammen intill.

Lars Englunds ”Stabil” bryter mot ett tulpanträds slingrande mjuka former.

Annons

Det gör också Bertil Valliens ”Watcher”, en vaktman i glas framför slottet, och P G Thelander sju strutsar som sträcker på halsarna på crocketplanen.

Utställningen i slottsparken pågår till och med den 27 september.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons