Annons
Nyheter

Seger för Färjestadens skola: Nu väntar Mörbylånga i semin

Nyheter • Publicerad 31 januari 2008

KALMAR/FÄRJESTADEN

Ytterligare ett lag från Öland blev på torsdagseftermiddagen klart för semifinal i Vi femman. Det var klass 5A från Färjestadens skola, som besegrade sina årskamrater från Kristinebergsskolan i Oskarshamn med 18-12.

Annons

Färjestadens skola klass 5A var det fjärde laget från Öland som tävlade i årets upplaga av Vi i femman. De båda tävlande, Lukas Andersson och Lisa Johansson, inledde bäst och efter fem snabbfrågor ledde de med 2-1 mot Kristinebergsskolan 5B från Oskarshamn. Ölänningarnas ledning utökades till 4-2 sedan Lukas och Lisa med hjälp av experten Elin Gustavsson kunde popgruppen BWO:s namn och att en av medlemmarna i gruppen heter Alexander Bard.

De lokala frågorna gick också galant: Lukas och Lisa visste både att Ronja Rövardotters kompis heter Birk och att Europavägen genom länet heter E 22:an. Deras motståndare var lika duktiga så ställningen efter detta moment var 6-4 i Färjestadens favör. Nästa ämne gällde djur och natur och här blev det full pott för båda lagen som visste att flugor och myggor tillhör djurgruppen insekter och att de fladdermöss som gillar blod kallas vampyrer.

Ställningen var 8-6 till ölänningarna när det var dags för snabbfrågor igen. Den delen vann Färjestaden med 3-2 sedan de bland annat snabbt svarat på att ponnyrasen på Gotland heter Gotlandsruss samt att Sebastian i filmen "Den lilla sjöjungfrun" är en krabba. Totalt ledde Färjestaden med 11-8 när det var dags för nästa frågekategori: Historia och religion. I och med att Lukas och Lisa visste vad både Vatikanstaten och Mecka är för något, tog de ledningen med 13-9.

HELÖLÄNDSK LÄNSFINAL?

Nu var det dags för sport och ämnet handboll. Båda lagen visste att Danmark vann EM härom veckan och att Sverige slutade femma i samma mästerskap. Färjestaden ledde alltså med 15-11 inför frågorna i ämnet engelska. Båda lagen fick en poäng var sedan de vetat att det engelska ordet teacher betyder lärare på svenska. Att carpenter är snickare på svenska visste dock inget av lagen.

Den avslutande stegen, som kan ge max fem poäng, handlade om citrusfrukter. Inför stegen ledde Färjestaden med 16-12 och Lukas Andersson och Lisa Johansson valde att svara på frågan som gav två poäng. Eftersom de visste svaret, apelsin, fick de sammanlagt 18 poäng. Kristinebergsskolan chansade på att få en femma men svarade fel och stannade på 12 poäng.

Nästa vecka möter eleverna från Färjestaden femteklassare från Skansenskolan i Mörbylånga i semifinal. I den andra semifinalen deltar femmor från Gårdby, så det kan bli en helöländsk länsfinal! Programmen sänds som vanligt i Sveriges Radio Kalmar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons