Annons
Nyheter

Sara flyttade från fattigt Öland

Nyheter • Publicerad 22 juli 2008

RUNSTEN

Sara Andersdotter föddes i Runsten socken 1808. På sin ålders höst reste hon till Amerika och blev den första från socknen som gjorde den långa resan. Året var 1873.

Annons

När årets upplaga av Öland-Amerikadagen hölls i Tornlunden i Runsten var det för att komma ihåg Sara och alla andra ölänningar som gjorde den långa resan. Ulf Beijbom har tidigare varit chef för Emigrantinstitutet i Växjö, numera är han ordförande i vänföreningen. Han säger att utvandringen till Amerika var mer kännbar för Öland än någon annan del i landet.

– Det var under en kort, men mycket intensiv tid som ölänningarna utvandrade. Totalt var det bortåt 25 000 personer som flyttade från Öland under en 30-årsperiod.

Bo Björklund är ledamot i styrelsen för Emigrantinstitutets vänner. Till Öland-Amerikadagen hade han tagit med sig sin databas över utvandrare från Sverige. Av databasen framgår att det var 480 personer bara från Runstens socken som gjorde resan ”over there”.

FRÄMLINGSKAP

Öland-Amerikadagen gästades av ambassadrådet Robert Silverman och vice ordförande i Emigrantinstitutets vänner Richard Grügiel från Växjö. Denne höll högtidstalet och anknöt till sin egen bakgrund. Själv född i Tyskland av en mor från Ukraina och pappa från Polen vet han hur det är att inte ha något självklart hemland.

– Alla som måste resa till andra länder känner sig nog då och då främmande och annorlunda. Så var det för amerikafararna och så kan jag känna det även om jag har bott i Sverige i 50 år. Så är det också för många nysvenskar idag.

Emigrantinstitutets vänner har som sin största och första uppgift att se till att Emigrantinstitutet får finnas kvar och utvecklas. Med anledning av 40-årsjubileum för Utvandrarnas hus har vänföreningen i år också spelat in en CD-skiva, ”Återhört”. På skivan spelar Vilhelm Moberg munspel och läser ur Din stund på jorden. Alva Myrdal talar när Utvandrarnas hus invigdes 1968, prins Bertil talar vid 1976 års Minnesotadag – och mycket annat.

Öland-Amerikadagen har arrangerats sedan 1995, de senaste åtta åren i Runsten, och hembygdsföreningens ordförande Carl-Eric Jakobsson kunde hälsa hundratalet personer välkomna till trädgården vid Tornlunden även detta år.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons