Annons
Nyheter

Rysk ”fritidsbåt” till Borgholm

Nyheter • Publicerad 7 mars 2008

BORGHOLM

I månadsskiftet mars/april blir det celebert besök i Borgholms hamn. Då anländer Roman Abramovitj,rysk mångmiljardär och ägare av fotbollslaget Chelsea, med sin enorma lyxyacht ”Pelarus” och ligger kvar över en natt.

Annons

Roman Abramovitj ska göra en kryssning till olika österjöhamnar och Borgholm är alltså en av dem. Och det lär bli en ståtlig syn när fartyget ligger vid kaj i yttre hamnen. ”Pelarus” är på 5 500 ton och har en längd av 115 meter, vilket innebär att det blir det största fartyg någonsin som gästat hamnen. Det har ett djupgående på 4,6 meter och har då tillräckliga en meter under kölen.

VILL VARA VÄRST

Roman Abramovitj är uppenbarligen en man som vill vara värst. Han har redan tre yachter i det ”övre segmentet”, men har hos det tyska varvet Blohm & Voss beställt en 155 meter lång megayacht, Eclipse”, för omkring två miljarder kronor, med dubbla helikopterplattformar, en miniubåt och ett missilvarningssystem!

Eclipse blir därmed världens längsta yacht, men frågan är om det är tillräckligt för att knäcka shejkerna. Av världens tio största ägs fyra av shejker och sultaner och värsta konkurrenten är ”Dubai” som beställdes av en bror till sultanen av Brunei 1996. Han blev dock pank och kunde inte betala båten och kvar på varvet blev skrovet till emiren av Dubai köpte det. Han fraktade hem det halvfärdiga bygget till Förenade Arabemiraten, där det fortfarande väntar på att få göra sin första tur. Men Roman Abramovitj´s ”öka” är definitivt värd att betittas när den kommer till Borgholm.

ROLF NILSSON

Källa:Vi Båtägare, nr 11 2007

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons