Nyheter

Relationer på ny festival

Nyheter • Publicerad 6 maj 2010

SÖDVIK

Lördagen den 31 juli är det premiär för Relationsfestival på Öland.

– Det ska bli en festival med igenkänning, skratt och eftertanke, säger initiatvitagaren Anne-Sofie Holmberg.

Listan på medverkande är imponerande:

Här finns musiker som Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, Susanne Alfvengren och James Hollingworth.

Här finns föreläsare som författaren Björn Ranelid och realtionsexperten Eva Rusz, känd från TV-programmet ”Bröllopsform”.

– Jag har alltid varit intresserad av relationer, säger Anne-Sofie Holmberg, till vardags pedagog med skrivande och filmanalys som sina ämnen.

KALVHAGEN

Hon arrangerar Relationsfestivalen tillsammans med Ingemar Johansson. Platsen är i Kalvhagen mitt i Södvik, där Anne-Sofie hoppas med cirka 400-500 deltagare den sista lördagen i juli.

Relationer, det har vi ju alla.

Det handlar ju inte bara om relationen med sin livskamrat. Det handlar om vänner, arbetskamrater, skolkompisar – listan kan göras lång.

Anne-Sofie Holmberg talar om det personliga ansvaret, att våga säga ifrån. Att vara som Pippi Långstrump ibland och bryta mönster.

– Relationer är ofta ett negativt laddat ord, men man kan också prata om goda relationer.

– Relationer kan vara roligt, fortsätter hon och utlovar mycket humor under dagen som startar kring lunch och håller på till sen kväll.

– Man måste ha glimten i ögat, humor är viktigt och man allt går att lösa om man vill.

BARNPROGRAM

Hon vänder sig till ”alla”; även barnen får sitt bland annat med framträdande av James Hollngworth (”älgarna demonstrerar”) och andra aktiviteter.

Under festivalen ska man få lyssna på föredrag, man kan testa på speed-dating, här finns mat, här finns utställningar, här finns musik, här finns poesi, här finns installationer, här finns erfarna relationscoacher som ska dela med sig av sina erfarenheter.

Arrangörerna hoppas att alla som köper biljett kommer att åka från Södvik med insikten att de kanske förändrats lite grann, att de få nya impulser och tankar.

– Alla som kommer hit kommer att få ut någonting av besöket.

Björn Ranelid är idag Sveriges mest efterfrågade föreläsare och många kommer säkert för att se och höra den karismatiske författaren som inte blev mindre känd efter sin medverkan i TV-programmet ”Stjärnorna på slottet”:

– Han verkar vara en människa med stort hjärta, säger Ane-Sofie Holmberg.

Att låta hjärtat vara med, det kan kanske sägas vara ett tema för festivalen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.