Annons
Nyheter

Prisat Ottenby-magasin

Nyheter • Publicerad 20 november 2006

Magasin Ottenby på Ottenby Kungsgård har tilldelats ”Inredningspriseet 2006”, en utmärkelse som delas ut av Sveriges Arkitekters avdelning Blekinge-Kalmar.Bakom ombyggnaden från magasin till utställningslokal står Borgholms stadsarkitekt Leo Eriksson, som också får beröm för sitt arbete i den ansedda tidskriften Arkitektur.

Magasinet drivs av Britt Wiström som tillsammans med sin make arrenderar kungsgården av Statens Fastighetsverk. Och det var första gången som Sveriges Arkitekter delade ut priser till olika byggnadsprojekt i regionen, för stadsbygnad, husbyggnad och ett inredningspris.

Annons

I motiveringen till inredningspriset till Ottenby Magasin sägs följande:

”för en förvandling av en genuin och robust magasinsbyggnad till en vacker konsthall genom sparsmakade tillägg med enkla och renodlade detaljer. Initiativtagarna har genom sitt engagemang och sina insatser skänkt södra Öland ett nytt besöksmål genom på ett förtjänstfullt sätt visa hur en gamal byggnad kan ges nytt innehåll med bibehållen karaktär - en rengjord pärla i jordbrukslandskapet.”

Och här några smickrande omdömen i tidskriften Arkitektur:

”Ett samarbete mellan en framsynt beställare och arkitekten Leo Eriksson, som blivit en publiksuccé på södra Öland.”

”Någon yttre förändring i samband med ombyggnaden medgavs inte. I interören däremot fanns utrymme att byga om. Men arkitekt och beställare var ense om att avstå. Åtgärderna som idag frilagt magasinets inre vittnar om ödmjukhet - men inte undfallenhet - inför byggnadens historia.”

”Tomrummet efter spannmålstorken kvarstår i de tre våningarnas höjd, tio meter, och vertikaliteten accentueras av stödlösa trappor med skuggspelskapande säkerhetsräcke. Arkitekten har gjort en dygd av nödvändigheten att avstå från exempelvis industriprodukter som inte skulle kunna levereras i tid. Nu lägger bland annat hans trappräcke, smitt av den lokale smeden, spår av handens arbete också från vår egen tid till magasinets, genom ombyggnaden synliggjorda äldre minnen.”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons