Annons
Nyheter

Potatishandlaren charmade publiken

Nyheter • Publicerad 19 juli 2012

SÖDVIK

Den utstålda premiären av Potatishandlaren lockade till skratt och glädje. Publiken fick återigen bekanta sig med Ernst-Hugo Johansson, Märta, Sture och flera nya karaktärer.

Annons

I tisdags var det dags för en utsåld premiär av Potatishandlaren bakom Södviks Gästgivaregård.

Publiken fick lära känna flera färgstarka karaktärer, det var missförstånd, intriger och förvecklingar.

Men det fanns även allvarligare aspekter, hur det är att bli gammal, rädsla för ensamheten och längtan efter kärleken.

Ernst-Hugo Johansson vill så gärna få ett barnbarn och en svärson att fiska med. Han vill inte att hennes dotter Märta ska bli ensam och olycklig.

”Märta behöver en karl”

När den inflyttade Sture Lindgren kommer på besök ser gubben Johansson sin chans att sälja in Märta och få ihop dem.

FÄRGSTARKT

Samtidigt sker det utan deras vetskap konspirationer. Grannen Lagesson har planer på att ta över Ernst-Hugo och Märtas gård. För då blir han norra Ölands största potatisbonde. Det ska ske genom äktenskap mellan hans son och Märta.

Han anlitar sonen Fredriks bästa vän Johan för att få planerna i lås. Samtidigt vet Fredrik ingenting.

Publiken får också bekanta sig med några färgstarka biroller, den bestämda men lite virriga Gertrude Oskarsson som är kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Annons

Ernst-Hugos syster kommer också på besök och charmar publiken med sin spontanitet.

CHARMAR PUBLIKEN

Potatishandlaren är en folkkär film och det mesta från filmen fanns i pjäsen. De kända scenerna med Märta farandes på spåntaket, när Sture tvingas dra ut stickorna från hennes rumpa och där sängen går sönder fanns med. Teater Proximus lyckas överföra dem till teaterscenen på ett kreativt sätt och publiken gapar av skratt.

Men manuset bygger också på författaren Ulla Ekhs noveller om karaktärerna. Vilket bidrar till att fler karaktärer får större roller än i filmen och fler karaktärer har tillkommit.

Premiären bärs fram av de duktiga amatörskådespelarna och deras publik.

Det tappas repliker här och där, tempot är lite långsamt i början. Men teaterföreställningen Potatishandlaren lyckas charma publiken liksom dess inspirationskälla från tv gjorde.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons