Annons
Nyheter

På baklängesvandring i Rydstedts fotspår

Nyheter • Publicerad 27 maj 2011

 

LUND

Annons

Anna Rydstedts öländska förankring är stark. Då Anna Rydstedt-sällskapet nyligen inbjöd till en vandring på Helgonabacken läste Anna Smedberg Bondesson de tidigaste dikterna av Anna Rydstedt i den lundamiljö där de kom till.

Anna Rydstedt kom till Lund från Ventlinge 1946 och kom att stanna där fram till 1964. Hon blev en del av den litterära riktningen ”Lundaskolan” och hon var aktiv i studenttidningen Lundagård och ”Litterära studentklubben” som kom att prägla 50-talets lyrik. Anna Smedberg Bondesson valde att läsa dikter och texter som tidigare inte publicerats i bokform som hon funnit i sin forskning om Anna Rydstedt.

Framför statyn av Klippmannen lästes dikten som statyn inspirerat. De tidiga dikterna rymmer den tematik som sedan återkommer i Rydstedts dikter, att komma ur sin budenhet i sig själv, att föda sig själv, vilket ju Klippmannen gör med lite hjälp av poeten. Det konkreta med platsen angiven, där Klippmannen springer upp mot Sandgatan. Vi känner igen detta drag i den öländska konkretionen som återfinns i så många dikter där platser och personer anges exakt.Klippmannen

Jag smekte klippmannen

i natt. Han

den granitbundne i Lundagård

som lidit själv

sin födslovånda evigt,

honom födde jag i natt.

Ur hårda blocket

Annons

kröp han fram,

när jag öppnade hans knutna hand

och löste hans armar till liv.

Ur månslöjan rev jag ett stycke

och torkade svettrynkorna i pannan

och blodtårarna ur ögonvrån

och jag svepte i ullmoln

hans sargade axlar,

där musklerna skälvda

i krampaktig lek.

Annons

Då slet hans lår ur bojan raskt

och han sprang över kullens gräs

i riktning mot Sandgatan

(Ur Lundagård nr 8 1952)

Utanförskapet i studentstaden finns i de tidiga dikterna, ett utanförskap som Anna genom skrivandet besvärjde genom hela livet. ” /Saxar är människoläppar/klippande/diktarens kvidande kött/. Dikten leder tanken till såväl dikten Lilla tjur som till dikten Ett ansikte.

Den politiska Anna finns också tidigt framskriven bland annat i ”En sorglig historia från Lund” där författaren som protest mot kriget i Korea börjar vandra baklänges i staden med allvarliga konsekvenser men med språklig humor.

Anna Smedberg lockade sedan sällskapet att gå på baklängesvandring i Anna Rydstedts fotspår. Utanför Universitetsbiblioteket, vid dammen, läste hon ”En sorglig historia från Lund” där platserna återigen är konkreta. En politisk underton finns med då kriget i Korea har tvingat in författaren i denna baklängesvandring med allvarliga konsekvenser men med språklig humor och spänst. Mötet med den älskade kan inte få henne att ändra sin filosofi, han vill inte uppträda med baklängesgång på refugen, utan fortsätter sin väg framlänges. Vi som prövade fann att det kanske vore en bra idé att pröva på baklängesgång lite oftare – även om utgången kan vara vansklig.

Vi var 15 personer, flera som aldrig tidigare hade hört talas om sällskapet men som mött Anna I Lund eller personer som berörts starkt av hennes dikter. Detta var det andra offentliga mötet i Skåne och sällskapet avser att fortsätta att anordna möten i Skåne. Efter vandringen bjöd sällskapet på cider och kaka på Helgonabacken.

Anna Rydstedt-sällskapet planerar att genomföra aktiviteter i Lund och i Stockholm men först är det sommarmöte i Ventlinge den 4 juli då Anna Smedberg Bondesson föreläser på temat:

”Kore som Kristus - Jesus som kvinna i Anna Rydstedts diktkonst”.

Viktoria Bengtsdotter Katz

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons