Annons
Nyheter

Ölänningar prisades av kungen

Nyheter • Publicerad 28 maj 2008

STOCKHOLM

Vid en ceremoni i Bernadottebiblioteket i Stockholm fick två ölänningar motta ett stipenidum på 75 000 kronor vardera ur Carl XVI Gustafs hand.

Annons

Caroline Isaksson från Borgholm och Jonas Waldenström från Färjestaden, forskare vid Göteborgs Universitet respektive Högskolan i Kalmar, tilldelades stipendierna som ett erkännande för forskningens kvalité och betydelse.

ÅLDRANDE FÅGLAR

Caroline Isaksson forskar i hälsa och åldrande hos fåglar vid Institutionen för ekologisk zoologi har i en avhandling visat att talgoxar som lever i stadsmiljö med höga nivåer av luftföroreningar har ökad oxiativ stress och är blekare än fåglar som lever på landsbygden. Hennes arbete har redan resulterat i tio publikationer i högrankade, vetenskapliga skrifter. Stipendiet kommer hon att använda för fältprovningar och biokemiska och molekylära analyser.

PARASITSJUKDOMAR

Jonas Waldenström är verksam vid sektionen för zoonotisk forskning och arbetar med med olika aspekter på djurburna sjukdomar. En stor del av hans tid går till forskningen kring influensa hos fåglar. Men själva stipendiet gick till en ny gren inom zoonosforskningen, nämligen kring parasitsjukdomar på öländskt vilt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons