Annons
Nyheter

Ölänning månadens konstnär

Nyheter • Publicerad 6 november 2006

Ölänningen Eskil Liepa har fått uppdraget att visa en utställning på Kalmar Konstmuseum som November månads konstnär. Han gör det med en installation och en triptyk som är skapade med hjälp av en digitalkamera och en serie korta bildsekvenser manipulerade i en dator.

Mot vit bakgrund visas på en bildskärm en snabbt förbiglidande, fladdrande fjäril. Man måste stå en stund och titta intensivt in i det vita innan fjärilen för några sekunder fladdrar förbi. Detta upprepas om och om igen. Efter en stund är man hjälplöst förlorad och väntar på nästa fjäril och nästa.

Annons

Vår fascination av den rörliga bilden, av att titta på TV och vanlig film, har vi aldrig vuxit ifrån. Snarare är detta en form av hypnos.

Vi känner alla igen de repliker som skiftas mellan människor inför TV-kvällen, om vilka program som ska ses, och om man har köpt hem en lämplig videofilm för lördagskvällens senare nöjen.

På en vägg hänger Triptyken, också skapad genom manipulation med digitala bilder som Eskil tagit och flyttat över till i en dator. Där återser man fjärilen som fladdrar förbi fast den nu är stillastående, en skugga som upprepas i den i övrigt vita, tomma bilden som en tunn, gråbrun skugga.

De båda sidobilderna understryker snarast den mittersta långa bilden, vars vita fält kan liknas vid en karta med avgränsade linjer mot ytterkanterna, där ett land, likt en satellitbild, tycks avteckna sig, omgivet av gröna, smala fält. Bildens konturer visar med lite fantasi, Nordamerikas landområde som en enorm vit fläck. Bara fjärilarna är synbarligen upptäckta.

Som modern konst är det ju ett experiment. Konstnären, Eskil Liepa, vill försöka visa att han är på väg någonstans med sitt bildskapande och han låter oss fundera på i vilken riktning detta sker.

Han är i starten på sin utbildning vid Umeå Konsthögskola men är ändå välutbildad efter flera års studier vid olika kosntskolor, på Öland, och vid designskolan i Brighton. Ingen vet hur långt han kan gå som konstnär, han har redan deltagit i ett antal utställningar, på Öland och på Sydosten 2005. Det finns mycket att upptäcka och analysera, så detta var säkerligen inte sista gången han gästar Konstmuseet.

Utställningen pågår till 28 november.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons