Annons
Nyheter

Ölandskeramik till Japan

Nyheter • Publicerad 17 juli 2009

Om några veckor rinner japanskt vatten genom några av Anders Alséns fontäner.

En sjukhusägare i Hiroshima har köpt in tre verk av den öländske keramikern.

Annons

Anders Alséns fru Eva har sedan fem år levererat sina tyger till Japan. Men att Anders nu även skickar sin keramik dit är mer en slump.

– En av mina fontäner står på Geriatrik-avdelningen på sjukhuset i Kalmar. Det var när en japansk sjukhusägare var där som hon blev intresserad av min keramik, berättar Anders.

Sjukhusägaren heter Kiyoko Yokoyama. Hon och hennes make återvände senare till Sverige enbart för att besöka Anders Alsén i hans ateljé. Här bestämde de sig för att investera i två stora bordsfontäner och ett vattenspel att ha på väggen.

– Det är inte varje dag man får besök från Japan, säger Anders Alsén.

Det här är också första gången han säljer sin keramik till en offentlig plats utomlands.

– Visst känns det här roligt, och lite udda.

Han har också en tanke kring varför köparna blev intresserade av just fontänerna.

– Jag tror att vatten har dubbla betydelser för dem. Efter bomben i Hiroshima var det många som hoppade i floden för att rädda sig, men vattnet hade ju blivit radioaktivt. Så samtidigt som vatten till viss del symboliserar smärta, så har japanerna fortfarande en syn på vatten som livets vatten, säger Anders och fortsätter:

– En japansk trädgård är ingen trädgård om det inte finns en fontän, damm eller vattenspel som gör den levande.

Den här veckan skickas keramiken från Glömminge till Hiroshima. För att fontänerna ska klara den långa resan har Anders Alsén byggt specialgjorde emballage.

– Så nu får vi bara hoppas att de kommer fram hela.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons