Annons
Nyheter

Ölandskap med Hans Frode

Nyheter • Publicerad 29 juli 2010

VICKLEBY

Hans Frode kombinerar olika material och tekniker, måleri på eller bakom glasskivor som han

Annons

applicerar skulpterade detaljer på med bakomliggande neonljus. På Öland har han sin ateljé i Sättra där han tillbringar somrarna med sin familj. Nu ställer han ut på Galleri Landborg.

Samtidigt med Konsthallen Hishult, som ligger närmare västkusten, har Hans Frode också glatt oss med en utställning här på östkusten. Den är något mindre och äger rum på Galleri Landborg i Vickleby. Den är också annorlunda till innehållet, då den är komponerad kring öländska landskap.

Vernissagen av utställningen ”Ölandskap” skedde lördagen den 24 juli med invigningstal av Gunnel Holmer på Smålands Museum och pågår till den 14 augusti. Den omfattar 17 verk, varav tolv är från 2010.

Hans Frode är ensam om att arbeta i denna teknik som förenar måleri med glas och neon. Ibland Lägger Hans Frode också till ord och sentenser, antingen på bilden eller i titlarna, som anger en riktning för upplevelsen. ”Fear is the only limit” stod det på en av målningarna på Växjö Museum, medan ”The corrupted State” (2003) hade ett till engelska översatt av Tacitus (115 f.Kr.) lagt till titeln: ”The more corrupt the State the more numerous the laws”.

I hans utställning på Galleri Landborg är det färre sådana exempel. I den fönstermålningen ”I sjöstugan” ligger den österrikiske författaren Robert Musils roman ”Mannen utan egenskaper” under blomvasen, medan det är dottern Aomi som har skrivit sitt namn på den gråa fönsterskivan i ”Ölandsvår”.

En sevärd bekantskap som det lönar sig att göra en utflykt till. Det finns även så kallade Billow-tryck att köpa, med en upplaga på 30 ex och ett lägre prisläge än de nämnda unikaten.

ERICH SCHWANDT

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons