Annons
Nyheter

Öländska källor med historia

Nyheter • Publicerad 4 november 2013

Tors källa är bara en av omkring 115 källor på Öland, varav merparten finns i Mörbylånga kommun. Just nu pågår en inventering av dem, och många spännande historier berättas av allmogen som känner till bygdens historia.

Källorna har under alla år varit viktiga som bevattningsplatser för resande, både människor och djur. Så länge det inte fanns rinnande vatten i ladugårdar och boningshus var det den närliggande källan som fick bestå med friskt vatten, som dessutom sällan frös oavsett hur kallt det var i luften.

Annons

– En källa i våra trakter håller temperaturen runt 7-8 grader oavsett årstid och hur varmt eller kallt det är runt omkring. Källan håller sin temperatur vilket gör att den i alla tider har varit viktig för människor och djur, säger Jan Mikaelsson som just nu håller på med en inventering av källorna på norra Öland.

Att en källa håller denna temperatur året runt förklarar också det annorlunda fenomenet med Guldfiskkällan i Ekelunda på Alvaret. Fiskarna är inplanterade men att de kan överleva de kalla vintrarna beror delvis på vattentemperaturen.

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons