Annons
Nyheter

Oktobersamtal om vemod och minnen

Nyheter • Publicerad 31 oktober 2006

När Saga Sigvardsson kom till IOGT-lokalen i Algutsrum för ett av höstens litteratursamtal hade hon med sig boken ”Gäst hos verkligheten” av Pär Lagerkvist. Det blev en kväll med samtal om vemod, människans eviga frågor och minnen från tid tillbaka.

Saga Sigvardsson har många strängar på sin lyra, bland annat är hon mycket litteraturintresserad. De senaste åtta åren har hon inte haft så mycket tid för bokläsning, kanske blir det annat framöver. På torsdagskvällen delade hon ändå med lätthet och engagemang med sig av sina kunskaper om poeten och författaren Pär Lagerkvist, 1891 – 1974.

Annons

Lagerkvist debuterade på allvar som poet med diktsamlingen ”Ångest” år 1916. Redan som mycket ung var Pär Lagerkvist en sökande människa som ställde de svåra livsfrågorna på sin spets. Den första diktsamlingen var ett uttryck för det. Med åren blev författandet och poesin mera vemodig än ångestfylld, men ödesfrågorna och meningen med livet genomsyrade i alla år både de glada och de mer sorgliga dikterna och böckerna. ”Den troende ateisten” har han kallats, och när han fick Nobels Litteraturpris 1951 var innebörden i motiveringen att han i allt sitt författande formulerade ”människans eviga frågor”.

Efter att ha lämnat sin barndoms och ungdoms Småland ville Pär Lagerkvist inte gärna tillbaka dit. Han hade alltför många svåra minnen därifrån. I hans författarskap kan man ändå förstå att hembygden är viktig och att längtan dit finns kvar hela livet, bland annat i dikten ”Nu löser solen sitt blonda hår; i den första gryningens timma; och breder det ut över markens vår; där tusende blommor glimma. . . .

Saga Sigvardsson berättade om Pär Lagerkvists liv och gav röst åt flera av hans dikter. Det blev inledningen till ett samtal där flera författare nämndes, vilka också har gett röst åt vemod och oro – varför har just de blivit så omtyckta av det svenska folket?

Till skillnad från Lagerkvists motvilja mot hembygden och de svåra minnena av konservatism och svårigheter berättade Saga Sigvardsson och flera av de närvarande vilken trygghet som närheten till hemmet, mor- och farföräldrar hade bidragit med i livet.

Birger Öhlin, ordförande i IOGT-NTO, kunde som avslutning berätta att den tredje och sista litteraturkvällen hålls om en månad, då Bengt Harling tolkar Dan Andersson på gitarr och sång.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons