Annons
Nyheter

Ökat skydd för öländska fyrar?

Nyheter • Publicerad 9 januari 2008

OTTENBY/KAPELLUDDEN

En gång i tiden byggdes de för att skydda sjöfarten. Numera är Långe Jan och Kapelluddens fyr själva skyddade – som byggnadsminne. Ett skydd som kan komma att utökas.

Annons

Långe Jan klassades som statligt byggnadsminne redan 1935 och Kapelluddens fyr 1978. Men till dags dato har det saknats några egentliga föreskrifter om fyrplatserna som helhet, påpekar Riksantikvarieämbetet, som lämnat in ett förslag om utökat skydd till Kulturdepartementet. Detta skydd skall även komma att gälla fyrarnas kringliggande byggnader.

ÄVEN NATURUM?

Fortifikationsverket och Sjöfartsverket, vilka förvaltar fyrarna med tillhörande arkitektur, ställer sig positiva till förslaget. Naturvårdsverket har dock ifrågasatt om nyare byggnadsverk, exempelvis Ottenbys Naturum, skall omfattas av skyddsföreskrifterna. Det anser emellertid länsstyrelsen, som också vill att miljöaspekterna skall få en mer framskjuten position.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons