Nyheter

Och vem var Per Lindström???

Nyheter • Publicerad 2 december 2007

BORGHOLM

Den frågan fick redaktionen av en nyinflyttad läsare som sett en gatuskylt i Borgholm med detta namn, men inte träffat någon som kunde ge besked. Det kan däremot redaktionen: Gatan har fått sitt namn efter byggmästaren Per Lindström som hade sin verksamhet på den plats där Smörblommans industrihotell nu finns.

Det finns emellertid flera personer som fått släppa till sina namn på gator i staden. I Åkerhagsområdet är det Magnus Ladulås, Gustav Vasa, Johan III, Karl X, slottsarkitekten Nicodemus Tessin, skalden Erik Johan Stagnelius och Borgholms ordningsmannen Johan Söderström som styrde staden i princip ensam under 50 år. Karl-Olof har gett namn åt en gata som går genom ”stadsdelen” som allmänt kallas Betlehem. Redaktionen kan inte på stående fot säga vem han var. Men tvärgatan heter Nyborgsgatan, efter gårdarna Lilla Nyborg och Stora Nyborg, idag Folkets Hus som ligger på den södra sidan. Tidigare ägare till de båda var far och son, Olof och Carl Sjögren, och möjligen är gatunamnet Karl-Olofsgatan en kombination av de båda.

WOLLIN OCH BÄCKMAN

Wollingatan är ”snutten” som leder från Villagatan och ner mot Kallbadhuset, och viker av till vänster där den övergår till en grusgång omgiven av gräsmatta. Men i stadsplanen anges den ändå som en gata. Wollin hette Oscar i förnamn, var apotekare i Kalmar och byggde den pampiga villan i så kallad schweizerstil alldeles söder om Strand. Makarna Wollin donerade dessutom en vacker slant till staden.

Apotekare var också Arvid Bäckman som gett namn åt Bäckmans park, i folkmun Tvättfatet. Bäckman, som hade sina rötter i Störlinge men var verksam i Stockholm, donerade marken och dessutom 10 000 kronor till staden i akt och mening att det tidigare ”sumphålet” skulle bli en vacker stadspark.

BARA EN ENDA KVINNA

På senare år har ytterligare tre gator fått namn efter personer. I det nya villaområdet Karlshöjd är det galleristen Sune Danielson och konstnärerna Helge Johansson och Vera Nilsson. Den senare är således den enda kvinna som fått en gata uppkallad efter sig.

Förresten, kanske det finns någon i läsekretsen som vet varför stadsdelen kallas Betlehem. Hör i så fall av er till redaktionen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.