Annons
Nyheter

Nu finns Hilmers historier på pränt

Nyheter • Publicerad 12 november 2013

Djupvik i Föra socken skulle ha kunnat vara världsberömt idag om Johan Theorin inte hade kallat platsen för Stenvik i sina romaner. Men nu har det kommit ut en liten skrift där Djupvik skrivs med sitt rätta namn. Skriften handlar om Hilmer Andersson.

Den lilla skriften på 91 sidor har den allitererande titeln ”Härliga Hilmers Historier” och innehåller 40 stycken korta historier om denne Hilmer, inte av honom, bör man framhålla. Det är sommarölänningen sedan ett halvt århundrade, Lennart Brewitz, Västervik, som är utgivare på eget förlag. Ungefär hälften av sidorna utgörs av text, resten upptas av illustrerande teckningar av Hoschang Moschiri.

Annons

Brewitz och ”några initierade ortsbor”, som han skriver i sitt förord, samlades i fjol och berättade ihop dessa historier ur minnet. Ortsborna ifråga, som också varit med och delat på tryckkostnaderna, får väl antas stå för att den öländska dialekten hamnat rätt i utgivarens renskrift. De förtjänar att nämnas med namn: Kjell Nilsson, Grönvik, Hans Ivarsson, Djupvik, och Sune Erlandsson, Föra, heter de tre förtjänta herrarna.

De två förstnämnda stod också för dialogen när några av historierna lästes upp vid boksläppet inför en fulltalig församling

intresserade i Sandviks hamn.

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons