Annons
Nyheter

Nostalgiskt med jordbruk och poetisk konst

Nyheter • Publicerad 4 oktober 2011

SÖDVIK

Dom gör om det igen, med samma energi som hos en av de gamla traktorerna drar de igång Skördefesten igen i hela Södvik.

Annons

Med navet i Kalvhagen, hos Ingemar Johansson och Anne-Sofie Holmberg och

alla som har glada och roliga infall, dom är välkomna att delta, säger Anne-Sofie och Ingemar. Ivrigt påhejade av vännerna gör de stor succé.

Det blir så bra, så trevligt och trivsamt. I de stora, gamla ladorna visades alla varor upp av glada södviksbor och folk som kommit med sina grejer från andra orter. Det är Entusiasm och Livsglädje det. Anne-Sofie och Ingemar med vänner, har en enda regel, Alla ska vara med, ha roligt när de hjälps åt och på så sätt göra Skördefest för öga och gom, öra och själ, för barn och gamla, stora som små.

SOM I SKÅDESPEL

Som i skådespel, understryks budskapet, med gamla kläder hämtade ur skåp och lådor. På Svintorget i solskenet, hänger ord och bilder, som lakan på tork i det ljumma brittsommarvädret. Anita Tingskull, textilkonstnären, målade och Anne-Sofie Holmberg, keramiker och organisatör, skrev poetiska ord om kärlek och längtan. Hand i hand, vandrade de fram och läste dikterna, gick vidare bland torgstånd och utställningar. Barnen sprang trygga runt bland sakta rullande bilar och glada hundar som bara ville nosa på varandra.

De gamla maskinerna som använts i Södvik under förra delen av 1900-talet har tagits in i Kalvhagen och erfarna män med valkiga nävar arbetade med smörjolja och trassel. De har kört fram sten till stenkrossen, potatis till sorteringsbandet och startat traktorerna till allmän förtjusning hos stora och små karlar.

Det såldes honung, bivaxljus, trasmattor, keramik, blommor, frukt och grönsaker, mat serverades, hembryggt skördeöl dracks och kaffe med hembakat gick åt som smör. På Södviks konditori och bageri var det en strid ström av gäster som lät sig smaka av Ulf och malins fantastiska sortiment av bröd och färdiglagade läckerheter. Man tittade på konst av lokala och inbjudna konstnärer som ställde ut i Gamla gästgivaregården, i ladorna och hönshuset i Kalvhagen.

Kryddan i tillvaron är att upptäcka nya människor och möta gamla vänner man inte sett på länge, att gå omkring och strosa i det underbara vädret och bara njuta. Det kunde vi alla göra i hela Södvik under Skördefesten.

RAGNHILD OXHAGEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons