Annons
Nyheter

Nobelpristagaren Doris Lessing uppmärksammas i Färjestaden

Nyheter • Publicerad 14 oktober 2007

FÄRJESTADEN

87-åriga Doris Lessing fick i förgår Nobelpriset i litteratur. När hon kom hem till sitt hus i norra London från en shoppingrunda möttes hon av pressen. Nu uppmärksammas hon också i Färjestaden.

Annons

Biblioteket i Färjestaden hyllar under veckan Doris Lessing. Personalen har ställt upp några av hennes böcker på en speciell hylla och skrivit lite kort om henne.

– Vi har lånat ut jättemycket böcker av Doris. Det roliga är att folk också frågar om orginalet på engelska, säger Christin Bergman, bibliotekarie i Färjestaden.

PÅTÄNKT I 30 ÅR

– Oj, jag har varit påtänkt i 30 år, det här kanske inte kommer som en jättestor överraskning. Jag har vunnit vartenda europeiska litterära pris som går att vinna och nu detta, det är fantastiskt, säger Doris Lessing, till SVT.

Doris Lessing är 87 år. Hon föddes i Iran av brittiska föräldrar. 1949 flyttade hon till London och där gav hon ut sin första roman, The grass is singing (1950, i svensk översättning). Totalt har hon givit ut 60 verk, varav ett 30-tal romaner.

Nu har hon alltså vunnit Nobelpriset i litteratur och prissumman är tio miljoner kronor. Akademiens motIvering till priset lyder: ”Den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning“.

– Jag har själv läst en del av hennes böcker och det är väldigt intressant, tycker Christin Bergman.

MARTIN WILLSUND

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons