Annons
Nyheter

Mycket/lite att göra på mässa

Nyheter • Publicerad 31 maj 2008

BORGHOLM

Ungdomsmässan på slottet version 08, bantad men ändå längre än fjolårets upplaga.

Annons

– Det händer mycket grejer under mässan och eleverna tycker att det är jätteroligt, säger Milla Skoglund, slottsdam för en dag.

Kontrasternas eftermiddag på Borgholms slott – på borggården en ivrigt guidande Jim Rudolfsson med tämligen ålderstiget följe, på gräsplätten mellan norra längan och gamla kungahuset spelar ett rockband från Stage4you-gymnasiet i Torsås så det dånar mellan de gamla stenväggarna.

En bit bort, i norra längans bottenplan, syns scener från förr, två kombattanter gör upp i en intensiv fäktningsduell och överallt, i rum och gångar, finns elever från Slottsskolan i Borgholm, Åkerboskolan i norr samt friskolan i Färjestaden – de klättrar, spelar softtennis och pingis, dansar eller bara går runt och stojar i sommarvärmen.

INTE BARA SUPA

– Med personal och utställare tror jag att vi är över 600 personer här idag, säger Milla Skoglund, en av eldsjälarna bakom ungdomsmässan på slottet vars premiär förra året gav mersmak, även om årets upplaga drabbades av avhopp. På grund av logistikproblem kunde Skanskenskolan i Mörbylånga inte medverka.

Mässans syfte, att få ungdomarna ”att öppna ögonen och inse att det finns annat att göra på fritiden än att supa sig skitfull” (citat Barbro Knutsson från kultur- och fritids i Mörbylånga”, avspeglade sig i alla aktiviteter och i utbudet fanns även inslag av vuxenliv, med utställare som Ölands Bank, socialförvaltningen i Borgholm och den lokala polismakten.

– Ingen vanlig skoldag, men ändå en skoldag eleverna lär sig av. Här finns utställare som eleverna läser om, säger Milla Skoglund.

MINDRE ATT GÖRA

Till skillnad från fjolårets två mässdagar bantades ”version 08” till en dag, men en lång sådan – först vid niotiden på kvällen tog skoldagen slut.

– Anledningen till att vi kör två dagar istället för en är att många utställare är här ideellt och har inte tid att stå här i två dagar, säger Milla Skoglund, tillfreds med tingens ordning.

Annons

– Det händer mycket grejer under mässan och eleverna tycker att det är jätteroligt.

En minienkät gav dock prov på andra tongångar:

– Roligt, men lite mindre att göra i år. Det skulle vara fler aktiviteter. (tjej i nian)

– Skittråkigt, finns inget att göra. Men bra band! (kille i nian)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons