Annons
Nyheter

Moberg inspirerar Anders Johansson

Nyheter • Publicerad 18 maj 2011

Vilhelm Mobergs gärning som författare och journalist har inspirerat Anders Johansson att skriva boken ”I Vilhelm Mobergs sällskap” (Ängö Bok och Bild).

”Jag har tänkt mig att Vilhelm Moberg då och då står och kikar över min axel för att se vad jag skriver, men börjar han å andra sidan att lägga sig i och bli bråkig ber jag honom bestämt att avlägsna sig”.

Annons

Det skriver Anders i bokens inledning, som en slags programförklaring.

Boken rymmer många funderingar som utgår från Vilhelm Mobergs böcker. Men det är ingen bok om Vilhelm Moberg på vanligt sätt, utan Anders Johansson blandar med egna funderingar kring allt från kvinnosyn, djurrätt, natur och invandring.

”Jag har samtalat med honom som man kan samtala med en högst respekterad vän” skriver Anders Johansson i brevet som följde med recensionsexemplaret.

En del av boken uppehåller sig kring det brev till Ebba Andersson i Hovmantorp som en ung, förälskad Vilhelm Moberg skrev under sin militärtjänstgöring.

Anders Johansson beundrar Vilhelm Moberg, det märks. Inte bara som författare utan minst lika mycket som sanningssägande journalist.

”Här finns naturligtvis risken att författaren används för egna dunkla syften; det finns mer än ett exempel på hur Vilhelm Moberg utnyttjats av skilda ideologiska läger som gjort honom till deras man. Den risken löper också denna texterna i denna bok”.

I boken delar Anders Johansson ut hård kritik mot journalistiken i Sverige:

”I realiteten existerar varken verklig tryck- eller yttrandefrihet i Sverige. Denna strävan hos medierna att överskyla och censurera valda delar av verkligheten och därmed vilseleda opinionen genom feg tystnad eller förvrängd framställning är i intellektuell mening en syndernas synd”.

Den som läst Anders Johansson känner igen sig i hans kritik och i hans oro. Han skriver:

”Islam är en religion, som inom sina råmärken tycks rymma en potentiell dödskultsideologi. Den ”mångkultur” utan krav på rimlig integration i vårt samhälle som aningslösa och okunniga politiker i rasande takt främjat genom västvärldens mest generösa invandringspolitik, därtill frampiskade av media som nästan alla dominerats av den politiska vänstern, har tidigare än någon kunnat ana resulterat i en konfrontation med det sekulära Sverige”.

Annons

Var står då Moberg i detta. Jo, skriver Johansson:

”Vi kan knappast tvivla på att Vilhelm Moberg skulle ha vänt sin vredes skålar mot det massiva förnekandet av allt svenskt som blivit ett mode bland politiker i de flesta partier”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons