Annons
Nyheter

Med djurparken som klassrum

Nyheter • Publicerad 14 mars 2008

FÄRJESTADEN

Hur hög kan en struts bli? Hur länge sover ett lejon? Och varför har tigern ränder? Härom dagen upplevde elever från Gårdbyskolan något som många barn skulle drömma om. De hade en lektion bland livs levande djur.

Annons

Eleverna går i förskoleklass och första klass. Besöket på Ölands djurpark är en del av det gemensamma temaarbetet ”Svenska djur”.

– Nu har vi arbetat med vad svenska djur gör på vintern, och tänkte att vi skulle se vad djurparkens djur gör, förklarar läraren Ann-Christine Hallgren.

STÄLLER FRÅGOR

Inför utomhuslektionen har barnen skrivit frågor, som de kan ställa till djurparkens zoolog Niklas Tidholm. Det är han som visar eleverna runt. Första anhalten blir hos Lamasläktingarna Guanco, som är väldigt nyfikna på det plötsliga besöket.

– Guanco lever i Anderna, de tål både kyla och värme väldigt bra, berättar Niklas Tidholm.

– Spottas de? frågar en elev.

– Ja, de kan göra det. I så fall kräks de upp lite av sin mat och spottar som försvar när de tror att de ska dödas av något rovdjur. Men jag har aldrig varit med om att de har spottats här på djurparken.

SAKNAR TUMMAR

Promenaden går vidare till hägnet med svartvit Guereza. Barnen får lära sig att dessa apor har en stor mage för att de ska kunna äta så mycket blad, och de saknar tummar eftersom de lättare ska kunna ta emot sig när de hoppar från gren till gren. Det mest spänningsfyllda stoppet är utan tvekan hos lejonen. Efter att ha stått och följt en lejonhane och en lejonhona, räcker de allra flesta upp handen för att få ställa sin fråga.

– Blir de aldrig sugna på zebrorna? undrar Daniel Lövström och syftar på flocken med zebror som går alldeles intill lejonen.

Annons

– Nej, de ser inte zebrorna som mat utan tycker mest det är spännande att kolla på dem. För lejonen är maten det som skötaren kommer med, förklarar Niklas Tidholm.

VARFÖR RANDIGA?

Efter en timmes rundvandring kan eleverna berätta att en zebra egentligen har svart hud. Att strutsen kan bli två meter hög och springer nästan lika fort som en bil. Att Kapucin-apan är en intelligent varelse som tillverkar sina egna verktyg och behöver utmaningar för att trivas med tillvaron. Slutstationen blir hos tigrarna.

– Varför får tigrar ränder? frågar Teodor Kärnchen.

– Det är egentligen ingen som vet säkert. Men antagligen är det för att de inte ska synas. De smälter in i bakgrunden av sol och skuggor och på det sättet kan de komma närmare bytesdjur, säger Niklas Tidholm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons