Annons
Nyheter

Liisa målar ikoner på ryskt vis

Nyheter • Publicerad 21 juli 2008

BORGHOLM

Ikoner målade enligt den tidiga ryska Novgorod-stilen ställer Liisa Mäkäle ut i Borgholms församlingshem från nu och fyra veckor framåt.

Annons

– Jag började måla ikoner 1971 och fick en katolsk präst som lärare, säger Liisa Mäkäle.

Hon är på plats i församlingshemmet i Borgholm för att hänga upp ikonerna inför invigningen av den utställning som kommer att finnas på plats fram till den 5 augusti.

MINDRE GULD

Idag målar Liisa enbart ikoner, men före 1971 hade hon målat med flera andra olika tekniker. Av sin lärare fick hon höra att ikonmåleri är så speciellt och har flera dimensioner, vilket gör att det kräver full koncentration. Sedan dess har flera hundra ikoner kommit ur Liisas Mäkäles hand. Den tidiga ryska stilen är hennes och speciellt för denna är att ikonerna inte har så dominerande guldinslag som de grekiska.

INGREDIENSER

En torr träskiva, helst av lövträd som kådar, ett gammalt lakan som bestryks med ett lim bestående av pulver av ben blandat med kalkvatten samt tålamod är ingredienserna för att en ikon skall kunna skissas upp och målas. Färgen är jordfärger där pulvret blandas med äggula och vatten. En ikon i A4-storlek tar två till tre veckor att färdigställa. Motiven varierar och Liisa hämtar dem från bibelberättelser men också från andra böcker.

EJ BARA JESUS

– Ikoner behöver inte bara vara bilder på Jesus eller Maria och Jesusbarnet. Jag målar profeter och berättelser om dem, eller helgon som finns i historien, säger Liisa Mäkäle som också målar på beställning, framförallt till kyrkor.

Hon har vid två tillfällen varit med sin utställning i Högby kyrka och nu är alltså turen kommen till Borgholm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons