Annons
Nyheter

Leona Lewis har alltid sjungit

Nyheter • Publicerad 15 juli 2008

BORGHOLM

Hon ville egentligen inte slå igenom som ”tv-idol“. Men när pojkvännen anmälde henne till talangjakten the X factor (Englands motsvarighet till Idol) gav hon det en chans. Hon blev snabbt tittarnas och juryns favorit och vann hela tävlingen.

Annons

– Jag trodde inte jag skulle gå vidare från första omgången, säger ödmjuka Leona med sin lugna och artiga brittiska accent.

Jag träffar Leona Lewis i ett konferensrum på Halltorps gästgiveri. Hon går runt i en stor grå kofta och fyller på sitt vattenglas. När jag föreställde mig scenen för intervjun såg jag en stor mörk soffa framför mig med två biffiga livvakter runt en solglasögonprydd popstjärna. Jag hade fel. Leona hälsar artigt och presenterar sig med sitt namn och vi sätter oss helt för oss själva i rummet.

Leona har snälla ögon och har på bohemiskt vis satt upp sitt lockiga hår. Hon är mindre än hon ser ut på tv men precis lika trevlig och avslappnad som hon gett intryck av i rampljuset. Det är svårt att föreställa sig att hon är en av världens hetaste och bäst säljande artister för tillfället. I det matta eftermiddagsljuset som strålar in genom glasfönstren bakom henne verkar den lilla bedårande varelsen så mänskligt skör och ödmjuk. Den första frågan känns given:

Hur känns det att komma till Öland och Sverige?

– Det är härligt. Det är en vacker ö, och jag ser fram emot att uppträda, men också att få se de andra artisterna.

Leona Lewis var, till skillnad från vad medierna oftast påstår, en etablerad artist redan innan hon var med i the X factor. Hon jobbade visserligen deltid som receptionist, men spelade flera gånger i veckan med sitt jazziga band på olika klubbar i London. Då handlade det nästan uteslutande om egetskrivet material.

– Sen jag var sjutton år har jag uppträtt och spelat in demos, men jag har sjungit sen jag var ett litet barn.

Men just att vara med i den engelska motsvarigheten till Idol gav Leona en chans att synas för en betydligt större publik. Juryn, som bland annat bestod av Ozzy Osbournes fru Sharon Osbourne och den kräsna Simon Cowell, älskade henne från första början, och öste lovord över henne genom hela tävlingen.

FLERA REKORD

Efter segern i den gigantiska talangjakten slog hon flera världsrekord i försäljningen av vinnarsingeln och Kelly Clarkson-covern ”A moment like this“. Den sålde osannolika 600 000 exemplar på första veckan.

Annons

Är du på gång med något nytt material?

– Jag håller på med tre nya sånger som ska släppas i en nyutgåva av albumet ”Spirit“. Nästa år blir det troligtvis ett nytt album.

Skriver du låtar själv?

– Jag älskar att skriva. Jag har varit med och skrivit låtarna ”Here I am“ och ”Whatever it takes“ på albumet. I övrigt har jag hjälp av mångaduktiga låtskrivare.

Du har en fantastisk röst, föddes du med din talang eller är det något du utvecklat?

– Jag tror man föds med förmågan att hålla tonen, men jag har tagit sånglektioner. Jag tycker att det är viktigt att utvecklas, och det gör jag genom att prova olika genrer inom musiken.

Har du några musikaliska förebilder eller influenser?

– Jag lyssnar på väldigt mycket olika sorters musik. Jag tycker att jag har min egen stil. Men Michael Jackson betydde mycket för mig när jag var yngre och när jag blev äldre inspirerades jag tilll exempel av Eva Cassidy.

Vad vill du uppnå med dina sånger? Sjunger du för någon särskild?

– Jag vill inspirera folk. Jag vill att de ska kunna relatera till sångerna. Har man till exempel det tufft i en relation så hoppas jag att man kan finna tröst i något av det jag sjunger. För min egen del så skulle jag vara nöjd även om min karriär inte når längre än så här. Det viktigaste jag har är inte musiken, det är min familj och mina vänner, och de finns alltid där för mig. Det som är härligt med min resa är att jag har visat att en helt vanlig tjej kan gå långt genom att vara hängiven och tro på det hon gör.

Jag lämnar Leona Lewis och Halltorps gästgiveri, och finner det både märkligt och speciellt att en av de snabbast stigande stjärna på pophimlen har hamnat här, på Ölands alvar under himlen som konstnärerna aldrig upphör att fascineras av. Ljuset som inte borde lämna någon oberörd. Precis som att höra Leona Lewis glimrande röst på Victoriadagen i Borgholm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons