Annons
Nyheter

Landen fylls av mogna gubbar

Nyheter • Publicerad 28 maj 2008

ALGUTSRUM

Midsommaren är räddad. Regionens första jordgubbar i friland har börjat plockas den här veckan. Det är något senare än i fjol, beroende på det kalla vädret.

Annons

– Kylan har bromsat tillväxten. Men det ser vi i branschen enbart som positivt, säger Klas Kling på Hushållningssällskapet.

Endel odlare har råkat ut för frusna blommor. Det brukar kunna förebyggas av vattning, eftersom kylan då koncentrerar sig på att frysa vattnet till is. På så vis klarar sig blommorna.

– Men det har inte blivit särskilt stora ekonomiska förluster på de frysta blommorna. Oftast handlar det bara om ett land och odlarna brukar ha många, säger Klas Kling.

MÅNGA JORDGUBBAR...

Han arbetar i den sydostliga regionen som innefattar Kalmar, Öland och Blekinge. Här har jordgubbarna börjat mogna ungefär samtidigt och enligt Klas Kling blir det en bra tillgång i år. I regionen odlas kring sex miljoner liter jordgubbar. Av dessa kommer 1,5 miljon från Öland.

– De mesta från regionen går på export till Göteborg, Stockholm, Norrland och Finland, säger Ulf Olsson, ordförande i Odlarföreningen.

Priserna brukar ligga på 25 kronor per liter kring midsommar och därefter sjunka något. Klas Kling menar dock att priset aldrig bör gå under 15 kronor, eftersom produktionskostnaderna har blivit allt dyrare:

– Gödsel, täckmaterial och transportkostnader som diesel har stigit.

...MEN FÄRRE POLACKER

Men även om de svenska jordgubbarna är dyrare än de som importerats från utlandet, väljer kunden oftast de närproducerade. Enligt Klas Kling och Ulf Olsson har dessa bättre smak, mycket beroende på odlingsförhållanden och hantering.

Annons

– Det är stor skillnad i smaken. I andra länder odlad bären i växthus medan vi odlar i solen. Våra kalla nätter och varma dagar ger bättre smak än en konstant temperatur dygnet runt, säger Klas Kling.

Problemet i år, liksom några år tillbaka, är bristen på plockare. De kommer från bland annat Rumänien och Ukraina. Den största andelen kommer dock fortfarande från Polen, även om dessa minskar stadigt. Många unga polacker väljer att åka till England för industrijobb istället för att tillbringa tidiga mornar i ett svenskt jordgubbsland.

– För oss som varit igång länge går det bra, vi har kontakter med äldre plockare som varit här förut. De får inte tag i så många andra jobb, men de yngre vill nog inte stiga upp så tidigt på morgonen, säger Ulf Olsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons